O echipă FMI se află la Chișinău. Filip: Este un acord-cheie

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional(FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care se află în vizită în Republica Moldova, în perioada 23-27 mai.

„Pentru noi Acordul cu FMI este un acord-cheie, de care depind relaţiile cu partenerii de dezvoltare şi atmosfera din interiorul ţării”, a spus oficialul.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul întâlnirii Filip a menționat prioritățile Executivului  pentru “implementarea reformelor și schimbarea imaginii Republicii Moldova”.

“Premierul a informat despre paşii întreprinşi de Guvern de la ultima vizită FMI pentru a avansa pe cele trei direcţii de bază. La prima etapă, a fost stabilizată situaţia financiară, astfel ca Executivul să poată plăti pensiile şi salariile. Acest obiectiv a fost atins, în opinia Prim-ministrului, şi datorită numirii unor persoane integre la vamă şi fisc”, se arată în comunicat.

La rândul său, oficialul FMI a specificat că misiunea va analiza ultimele evoluții din sectorul financiar-bancar.

“Reprezentantul FMI a evidențiat importanța consolidării cadrului de reglementare bancar și a asigurării independenței operaționale a instituțiilor de reglementare bancară. Printre problemele majore ce urmează a fi soluționate se numără excluderea ingerinţei justiţiei în supravegherea şi reglementarea băncilor, asigurarea transparenței acționarilor finali, stabilirea unor mecanisme de gestionare a riscurilor de către băncile comerciale. Este important de a avea o strategie de acțiuni corectă, ca situația să nu se mai repete”, notează sursa.

Pe parcursul următoarelor zile, misiunea FMI are programate întâlniri cu conducerea BNM, a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a Ministerului Finanţelor şi cu managerii unui şir de bănci comerciale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.