Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Marșul Solidarității ”Fără frică”…

(VIDEO) Marșul Solidarității ”Fără frică” a fost marcat de incidente

Au mărșăluit în tăcere pentru o societate în care oamenii să nu fie discriminați și persecutați din cauza orientării lor sexuale. Este vorba despre câteva sute de persoane, care și-au dat întâlnire astăzi în centrul Chișinăului la acțiunea care va încheia Festivalului comunităţii LGBT „Moldova Pride” 2016.

Participanții la manifestație au purtat tricouri cu mesajul „Fără frică”. Chiar dacă au fost mobilizați sute de polițiști echipați, la acțiune n-au putut fi evitate incidentele: mai multe străzi au fost blocate de contramanifestanți și s-a aruncat cu ouă în direcția participanților la marș.

Printre grupurile ieșite în stradă pentru a împiedica desfășurarea marșului ”Fără frică” au fost organizații religioase, reprezentanți ai unor mișcări naționaliste, dar și politicieni. Așa cum promitea anterior, una dintre contramanifestații a fost organizată de socialiști, care au declarat că susțin doar familia formată de un bărbat și o femeie. Pe de altă parte, activistul Vitalie Sprânceană este convins că există instrumente mai bune care apără mai bine aceste convingeri.

”Văd tot felul de mobilizări cu pietre, roșii, ouă și bîte “pentru familie și pentru valorile tradiționale”. E o mobilizare “bună”, chiar dacă e la un nivel primitiv – dau cu pumnul în baltă pentru a cere ceva. Există instrumente mai bune decât pietrele și spartul capetelor: îndemnizații decente pentru nașterea și creșterea copiilor; concedii plătite decent pentru părinți; regim flexibil de muncă pentru mame și tați care au copii; locuințe sociale pentru familiile cu copii; protecție medicală gratuită; educație gratuită și de calitate pentru toți; alimentație gratuită pentru toti copiii în școli; protecția dreptului muncii angajaților. Măsurile astea sunt mult mai utile. Mai eficiente. Mai cu efect de lungă durată”, consideră Vitalie Sprânceană.

Pentru a pleca în siguranță, participanții la marș au urcat în autocare, pregătite din timp pentru a-i prelua. La rândul lor, reprezentanții grupurilor religioase au insistat să sfințească trasul pe care a avut loc acțiunea.

Sursa Video: www.ZdG.md