Europarlamentar: Dacă aș fi la conducerea Moldovei aș îngenunchea în fața națiunii și aș cere iertare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Republica Moldova autoritățile speculează cu corupția, iar cetățenii nu mai cred în implementarea reformelor, susține europarlamentul lituanian Petras Austrevicius.

Potrivit acestuia, Moldova nu poate fi comparată cu Lituania, țara sa de origine, la Chișinău fiind „o altă realitate”, deoarece reformele sunt mimate.

„Cred că am avut noroc să nu avem oligarhi. Da, la noi au fost oameni bogați, însă ei nu aveau o influență decisivă în societate. Ce este oligarhia? E și economia, și mass-media, și influența politică etc. Noi am reușit să evităm această situație. În Moldova e altă realitate pentru că trenează reformele. Și oamenii nu mai cred în implementarea lor. Însă atunci când autoritățile speculează pe lupta cu corupția, iar oamenii ies la protest, aceasta creează premise și mai proaste pentru viitor. A specula cu corupţia nu se poate. Aceasta e o boală care distruge ţara”, a declarat Austrevicius în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Europarlamentarul susține că Republica Moldova se confruntă cu „o corupție sistemică”.

„Cuiva i se pare că „e o joacă internă, noi aici ne jucăm, ştim regulile jocului” ş.a.m.d. Corupţia a distrus Ucraina, ţară care e de 15 ori mai mare decât Republica Moldova. Şi care a fost distrusă în aşa măsură, încât acum trebuie să fie adunată din cioburi mentalitatea, identitatea ucrainenilor. Agresiunea din partea Federaţiei Ruse a fost un imbold în plus pentru a face acest lucru, dar nu trebuie aşteptate aşa condiţii, când nu numai că a tunat, dar a luat foc și casa. E un pericol naţional imens şi să nu dea Domnul să se întâmple. Dar, probabil, în viaţă, în politică există ultima şansă. Cred că ultima şansă o are acum şi Republica Moldova. Ne uităm serios la aceasta”, a precizat europarlamentarul.

El spune că dacă ar fi în situația politicienilor din Moldova pur și simplu ar îngenunchea în fața poporului pentru a-și cere iertare.

„Probabil, aş începe cu aceea că aş îngenunchea în faţa naţiunii şi aş cere iertare şi şansă pentru a demonstra că se poate lucra altfel. Dacă aș fi iertat şi mi s-ar acorda încredere, aş înţelege că aceasta e ultima şansă. Pentru că nu se poate să îngenunchezi de două ori şi să te uiţi în ochii cetăţenilor. Este o limită şi la încredere, şi în ce privește promisiunile pe care politicienii le pot face”, a spus Petras Austrevicius.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...