13:11:33 25.04.2024
Stiri

Șansele găsirii unui candidat comun al opoziției

Opinii 20.05.2016 19:17 Vizualizări2195 Autor: Nicolae Negru
Șansele găsirii unui candidat comun al opoziției


Semne diacritice

O veste bună: partidele PDA și PAS vor avea un candidat comun, pe care îl vom cunoaște „până în luna august”, a spus-o Maia Sandu, într-o emisiune la TV7. Pentru identificarea unei persoane care să reprezinte ambele formațiuni vor fi folosite „sondajele și alte instrumente”, iar cercul viitorilor candidați nu se limitează neapărat doar la liderii Andrei Năstase și Maia Sandu. În aparență, există șanse bune de reușită, sondajele o favorizează în mod clar pe lidera PAS, dar lucrurile simple în politică cer eforturi foarte mari.

Solicitat de DW, liderul PDA, Andrei Năstase, a vorbit despre un candidat comun al „întregii opoziții antioligarhice”, ceea ce ar include nu doar PAS-ul, ci și alte formațiuni. „Ideal ar fi să identificăm și să promovăm o candidatură reprezentativă a întregii opozitii antioligarhice și reformatoare, capabilă să scoată țara din captivitate și să aducă bunăstarea în casele oamenilor”, a precizat Năstase, salutând „atitudinea” Maiei Sandu.

Figurează și „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi în lista „opoziției antioligarhice și reformatoare”? Nu este exclus, dar în cazul acesta sarcina identificării candidatului devine mult mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă, o utopie, în cazul în care proiectele PDA, PAS și PN nu sunt concepute în același „laborator”. De menționat însă că, spre deosebire de Maia Sandu, Andrei Năstase vorbește la general și nu se referă la vreun termen concret. Să înțelegem că liderul PAS a exprimat o doleanță, nu rezultatul unor discuții?

Ar fi bine, totuși, ca persoana viitorului candidat comun să fie cunoscută cât mai devreme, până în iunie, nu până-n august, mai cu seamă dacă e vorba despre o persoană nouă în politică. Deocamdată însă singurul punct de convergență în declarațiile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase e că viitorul președinte trebuie să facă tot posibilul pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Despre identificarea unui candidat care, ajungând la Președinție, să dizolve imediat Parlamentul a vorbit și Renato Usatîi. De unde deducem, în afara faptului că liderul PN nu cunoaște Constituția, că protestele „de amploare” se amână și actuala guvernare obține un nou răgaz, până la alegerile prezidențiale. E o altă veste bună.

Ar fi totuși o greșeală ca viitorul candidat la Președinție să fie selectat în funcție de obiectivul alegerilor parlamentare anticipate, pornind de la prezumția că „lumea nu va mai putea răbda această clasă politică încă trei ani” (de fapt, după alegerile prezidențiale, vor mai rămâne doi ani până la cele parlamentare). Oricât ar fi de firesc pentru niște partide extraparlamentare să dorească alegeri anticipate, ar fi nefiresc, contrar nu numai literei, ci și spiritului Constituției, să marșeze cu un candidat pe post de „berbece”, rolul președintelui e cu totul altul. E cum am alege un pugilist pe post de dirijor. Președintele nu poate declanșa alegeri parlamentare, decât în funcție de majoritatea parlamentară.

Dar victoria în sine a unui candidat proeuropean la Președinție ar fi și un sondaj în favoarea cursului proeuropean și un indiciu că eventualele alegeri anticipate nu vor inversa oiștea carului numit Republica Moldova, fapt care îi îngrijorează nu numai pe o parte din cetățenii proeuropeni, ci și pe aliații ei externi. Astfel, eforturile de debarcare a actualei puteri și de înnoire a clasei politice ar putea spori și poate ar găsi sprijin la București, Washington și Bruxelles.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md