Un consilier UE laudă reformele de la Serviciul Vamal

Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, a participat la dezbaterile publice privind experiența statelor membre UE în implementarea reformelor. Evenimentul a fost organizat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova cu ocazia lansării oficiale a Misiunii Înalților Consilieri UE, reprezentată de o echipă de 21 de experți seniori care vor consilia instituțiile publice naționale în sectoarele cheie ale Acordului de Asociere.

Rosario de Blasio și-a început activitatea în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova din 8 februarie a.c. având o experiență de peste 20 de ani în cadrul Agenției Vamale a Italiei, iar ultimii 10 ani fiind implicat în proiectele Misiunii EUBAM.

Expertul oferă consultanță Serviciului Vamal prin revizuirea documentelor de politici strategice relevante, precum și prin elaborarea recomandărilor de politici în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

În cadrul discursului său, Rosario de Blasio a remarcat evoluția Serviciului Vamal, în special, în contextul sporirii volumului acumulărilor la bugetul de stat, dezvoltării conceptului de management al riscurilor, dar și a ritmului implementării agendei de reforme. Totodată, el a menționat importanța majorării nivelului salarial pentru colaboratorii vamali în vederea evitării unor eventuale incidente de integritate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.