De teama Rusiei, Norvegia solicită mai multe nave NATO în nordul Europei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Summit-ul NATO din luna iulie, de la Varşovia, le va oferi prilejul oficialilor norvegieni să ceară un sprijin mai mare din partea Alianţei în faţă mişcărilor expansioniste pe care Rusia le manifestă în nordul continentului şi în zona arctică.

Ministrul adjunct al Apărării din Norvegia, Oysten Bo, crede că e timpul ca şi statele membre NATO din Europa „să facă un pas mai hotărât” pentru a contracara mutările tot mai agresive ale Rusiei în nord, anunţă Defense News.

Tensiuni în Oceanul Arctic

„Domeniul maritim, în opinia noastră, necesită o atenţie deosebită. NATO şi aliaţii trebuie să crească nivelul investiţiilor în tehnică de lupta maritimă de ultimă oră”, a explicat oficialul de la Oslo, menţionând că va solicita şi modificarea planurilor de rezervă ale Alianţei în sectorul maritim.

În urma unor revendicări teritoriale ale Rusiei în zona arctică, Moscova a decis să reactiveze mai multe baze militare sovietice din zonă şi să construiască alte şase avanposturi militare noi.

Europa inertă

Oysten Bo a lăudat iniţiativa Washingtonului de a spori prezenţa militară în Europa, ca parte a planului de a reasigura partenerii din spaţiul euro-atlantic de implicarea SUA în problemele de securitate ale continentului.

Pe de altă parte însă, adjunctul Apărării din Norvegia le cere ţărilor europene membre NATO să dovedească o implicare mai mare în consolidarea flancului nordic al Alianţei.

„Vrem o prezenţă sporită a forţelor de păstrare a păcii în nordul extrem într-un moment în care Rusia manifestă un interes deosebit în regiune.

Norvegia nu consideră Rusia o ameninţare în acest moment”, a explicat Bo, menţionând totuşi că situaţia se poate schimba în viitor, în cazul în care Europa şi NATO nu reuşesc să se mobilizeze pentru a proteja regiunea arctică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...