O palmă pentru Rusia! Kazahstan intenționează să impună embargo pentru o serie de produse rusești

Kazahstan intenționează să pună embargo pentru mai multe produse rusești, care s-au ieftinit considerabil din cauza devalorizării rublei și reprezintă o amenințare pentru piața internă, scrie top.rbc.ru.

Despre aceasta comunică Kommersant. Potrivit informațiilor, Astana cere să fie impus ebargo la produsele petroliere, mașini, acumulatoare, carne, ouă de pasăre, macaroane, produse de cofetărie, precum și făină și sucuri.

Aceștia motivează că din cauza devalorizării rublei, care a căzut față de tenge (n.r. moneda Kazahstanului) cu 47 de %, producătorii din Kazahstan nu pot concura la preț cu cei din Rusia.

Cu cererea de a impune un embargo și restricțiile privind mărfurile rusești, guvernului kazah s-au adresat reprezentanții Camerei Naționale a Antreprenorilor din Kazahstan. Aceștia cer interdicție totală la importul de carne de găină din Rusia, a cărei preț de import a scăzut de la 760 la 380 de tenge.

De asemenea, ei au propus de a interzice importul de făină, iar iar pentru ouăle de găină să fi stabilită o limită de import de 500 mln. bucăți. La automobilele din Rusia la fel ar putea fi introdusă o cotă de import.

În noiembrie 2014, Kazahstan a interzis comercializarea pe teritoriul republicii a unor mărci de votcă și bere produsă în Federația Rusă. Autoritățile au explicat aceasta prin necorespunderea cu normele securității alimentare. Interdiciția a fost scoasă la câteva zile, după convorbiri cu partea rusă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.