Actualitate

Ucraina susţine în continuare integritatea teritorială a R. Moldova

Totodată, Ucraina îşi va respecta obligaţiile de mediator în procesul de reglementare transnistreană şi va insista ca şi alţi parteneri de negocieri să o facă. Declaraţii în acest sens a făcut ambasadorul ucrainean, Ivan Gnatişin, la conferinţa privind securitatea organizată la Academia militară „Alexandru cel Bun”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin s-a declarat convins că implementarea reformelor în Moldova şi Ucraina va contribui direct la restabilirea securităţii regionale.

Ambasadorul a menţionat că aşa-zisa „criză din Ucraina” este o exprimare greşită. De fapt, spune el, conflictul cu care se confruntă ţara sa are trei dimensiuni – geopolitică, adică un conflict al Rusiei cu Occidentul, bilaterală- între Rusia şi Ucraina, şi civilizaţională – lupta poporului ucrainean pentru viitorul său european. Diplomatul a menţionat că niciun conflict din spaţiul CSI aşa şi nu a ajuns să fie rezolvat, iar aceasta simbolizează faptul că a scăzut eficienţa sistemului mondial de securitate.

Ivan Gnatişin a amintit că recent au fost comemorate victimele genocidului tătarilor din Crimeea, care în 1944 au fost deportaţi din locurile lor de baştină şi supuşi presiunilor. „Ocuparea, în 2014, a Crimeii de către Rusia este o nouă provocare pentru Ucraina şi pentru tătari”, a menţionat diplomatul.

Ambasadorul e de părere că victoria de la concursul internaţional „Eurovision” a interpretei ucrainene de origine tătărească, Jamala, cu piesa care se numeşte „1944”, a permis informarea comunităţii internaţionale despre problemele cu care se confruntă poporul ucrainean. 

radiochisinau.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *