Actualitate

Moldova-Fruct: Roada de mere în raioanele de nord a fost practic compromisă

„Ne exprimăm îngrijorarea că nu sunt reacţii şi măsuri faţă de calamitatea naturală din 27 aprilie, când noaptea îngheţurile au cauzat pierderi enorme producătorilor agricoli în general şi celor de fructe în particular. Cel ma tare a fost afectat raionul Briceni, urmat de Edineţ, Râşcani, Ocniţa, Donduşeni, unele gospodării din Soroca. Pierderile provocate sunt mari, deoarece îngheţurile au ajuns şi la -8 grade Celsius”, a specificat Iurie Fală.

Acesta a menţionat că roada de mere în raionul cu cea mai mare pondere de producere a merelor – raionul Briceni a fost compromisă în proporţie de 90%. potrivit lui, ar fi vorba despre peste 3 mii de hectare de plantaţii multianuale în care recolta a fost compromisă. Directorul executiv al Moldova-Fruct a spus că, deoarece iarna a fost foarte blândă, pomii fructiferi au înflorit mult mai devreme, iar îngheţurile din aprilie au compromis roada. Potrivit estimărilor, din cauza îngheţurilor s-ar fi pierdut peste 100 de mii de tone de mere comparativ cu roada din ultimii ani.

Liderii organizaţiilor de producători agricoli au semnat o scrisoare deschisă către autorităţi în care solicită achitarea la timp a subvenţiilor în agricultură şi acordarea ajutoarelor producătorilor agricoli din nordul ţării. O altă solicitare este acordarea de certificate de forţă majoră care să le permită agricultorilor să solicite băncilor eşalonarea achitării dobânzilor la credite. Încă o solicitare este de a rezolva problemele privind asigurarea terenurilor agricole, inclusiv introducerea conceptului de asigurare subvenţionată.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *