Turcia: Viitorul premier Binali Yildirim se angajează să lucreze în „armonie totală” cu președintele Erdogan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viitorul șef al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) și al guvernului turc, Binali Yildirim, s-a angajat să lucreze într-o „armonie totală” cu președintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui aliat fidel este, transmit AFP și Reuters.

„Vom lucra în armonie totală cu toți camarazii din partid de la toate nivelurile, începând cu președintele nostru fondator și lider, Recep Tayyip Erdogan”, a declarat Yildirim, în primul discurs după ce a fost desemnat candidatul unic la succesiunea lui Ahmet Davutoglu în fruntea AKP și a guvernului.

El a afirmat că se va deplasa imediat la Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul țării cu majoritate kurdă, pentru a vizita locul exploziei în care săptămâna trecută au fost ucise 16 persoane. „Aș dori să spun națiunii noastre înainte să plec spre Diyarbakir, unde voi lua parte la durerea cetățenilor noștri masacrați violent acolo: națiunea mea nu ar trebui să se teamă, vom înlătura această amenințare teroristă de pe agenda Turciei”, a subliniat el.

Potrivit lui Yildirim, desemnarea sa s-a făcut în urma consultării a aproape 800 de membri importanți ai AKP, iar congresul de confirmare ce va avea loc duminică va fi o șansă de „a întări solidaritatea, legăturile și unitatea”.

Conform unor surse din partidul de guvernământ, un nou cabinet ar putea fi anunțat chiar lunea viitoarea.

După cum notează AFP, ruptura între premierul în funcție Ahmet Davutoglu și președintele Erdogan, omul forte al Turciei, l-a propulsat în avanscenă pe Binali Yildirim, în prezent ministru al transporturilor, marinei și comunicațiilor. În vârstă de 60 de ani, născut într-o familie modestă din Erzincan (est), Yildirim este un vechi tovarăș de drum al lui Erdogan, alături de care se află de la accederea acestuia la Primăria Istanbului în 1994.

Potrivit observatorilor, principala sa misiune va fi să ducă la bun sfârșit proiectul de modificare a Constituției al lui Erdogan pentru transferul celei mai mari părți a puterilor executive de la premier la președinte.

„Și acum, să lăsam locul regimului prezidențial!”, declara Yildirim, la Malatya (sud-est), după anunțul din 4 mai al retragerii lui Davutoglu.

La precedentul congres al AKP, în 2015, Yildirim obținuse deja sprijinul majorități delegaților, dar a fost nevoit să se resemneze după ce Erdogan, proaspăt președinte, l-a ales ca premier pe Ahmet Davutoglu.

Loialitatea sa față de Erdogan l-a făcut deja să dețină mai multe funcții influente în AKP și, aproape fără întrerupere din 2002, portofoliul transporturilor. Lui i-a fost încredințată conducerea unor proiecte de infrastructură faraonice, intens criticate de opoziție și de activiștii de mediu. Printre aceste proiecte se află al treilea aeroport internațional din Istanbul, ce va fi inaugurat în 2017, un nou pod peste Bosfor și un canal între Marea Neagră și Marea Marmara.

Viitorul prim-ministru turc a făcut deja obiectul mai multor controverse. În 2004, un tren a deraiat pe o linie de mare viteză nouă, provocând decesul a aproape 40 de pasageri în nord-vestul Turciei. Opoziția a cerut demisia lui Yildirim, care a refuzat să părăsească postul de ministru.

În 2005, o fotografie cu soția sa, purtând văl și luând masa singură în timp ce Yildirim dejuna la masă vecină, într-o companie exclusiv masculină, a provocat un scandal și i-a adus acuzații de sexism.

Cu o altă ocazie, viitorul premier a declarat că nu a vrut să studieze la prestigioasa Universitate Bosfor din Istanbul pentru că a văzut „băieții și fetele așezați și vorbind împreună în campus”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...