03:55:22 19.04.2024
Stiri

Patru filme despre JUSTIȚIE, proiectate gratuit la Chișinău

Social 19.05.2016 14:09 Vizualizări1568 Autor: Victoria Bortă
Patru filme despre JUSTIȚIE, proiectate gratuit la Chișinău


Patru pelicule cinematografice de excepție din România și Republica Moldova vor fi proiectate în perioada 23-27 mai de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Expert-Forum (EFOR) România.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Amnesty International-Moldova. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului și are drept scop promovarea drepturilor omului și ridicarea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la valorile unui stat de drept.

Evenimentul va debuta pe 23 mai, la Chișinău, cu lungmetrajul „De ce eu?” bazat pe un caz real care a avut loc în România la începutul anilor 2000, când un procuror s-a sinucis în toiul anchetării unui caz de presupusă corupție.

La Chișinău, filmul va putea fi văzut pe 23 mai, ora 18.00, la Cinematograful „Odeon”, și pe 24 mai, ora 12.00, la Universitatea de Stat din Moldova.

Un alt succes cinematografic, care va fi proiectat în cadrul evenimentului și care vorbește despre condiția femeii, a sclavului, dar și despre diferențele etnice din societate este pelicula „Aferim!”, în regia lui Radu Jude.

„Aferim” va rula la Chișinău pe 24 mai, ora 18.00, la Cinematograful „Odeon”. La Cahul filmul va fi proiectat pe 27 mai, ora 12.00, în incinta Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, iar la Bălți pe 25 mai, ora 12.00, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” .

Săptămâna va continua cu lungmetrajul „După dealuri”, care tematizează cazul exorcizării de la mânăstirea Tanacu, din județul Vaslui și prezintă povestea a două fete ce au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire.

Filmul va fi difuzat la Bălți, pe data de 25 mai, ora 14.00, la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, iar la Cahul filmul va fi proiectat pe data de 27 mai, la ora 14.00, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. La Chișinău, filmul poate fi urmărit pe data de 25 mai, ora 18.00, la cinematograful „Odeon”.

Evenimentul va culmina cu filmul autohton „Ce lume minunată”, în regia lui Anatol Durbală, care relatează povestea unui tânăr basarabean care se întoarce de la studii, în vacanță, în Republica Moldova pentru a-și întâlni familia.

Este 7 aprilie 2009, zi când Chișinăul și alte orașe din țară sunt zguduite de un protest spontan al tinerilor împotriva falsificării rezultatelor alegerilor de către autorități.

Fără să aibă vreo legătură cu protestele, Petru va fi implicat fără voie în brutala acțiune a poliției de înăbușire a protestelor. Pelicula poate fi văzută la Chișinău, pe data de 26 mai, ora 18.00, la Cinematograful „Odeon”.

Proiecțiile filmelor vor fi urmate de sesiuni de discuții/dezbateri a spectatorilor cu experți din domeniul justiție și anticorupție din Republica Moldova și România, invitați la eveniment.

Intrarea în toate locațiile este liberă, filmele fiind subtitrate în limba rusă.

CRJM


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md