Scandalul dintre mai mulţi locuitori ai satului Soltăneşti şi un antreprenor din localitate a izbucnit acum 15 ani, când mai mulţi săteni au fost angajaţi în cadrul întreprinderii agricole pe care o deţinea acest agent economic. Totodată, oamenii spun că atunci au dat în arendă antreprenorului hectarele lor de pământ şi utilajul agricol, care le-a fost repartizat după desfiinţarea colhozurilor. În schimb, în contractele semnate cu muncitorii, agentul economic s-ar fi angajat să le ofere salariu lunar şi o parte din producţia agricolă recoltată de pe terenurile luate în arendă. Potrivit localnicilor, trei ani mai târziu, întreprinderea agricolă a intrat în faliment, fără ca ei să-şi primească salariile pentru ultimul an de activitate. Mai mult, antreprenorul, pe nume Mihail Balmoş, ar fi vândut şi utilajul agricol luat în gestiune de la săteni. Păgubiţii nu şi-au găsit dreptatea nici până astăzi.

Supăraţi, muncitorii şi-au acţionat fostul şef în judecată. Instanţa de la Nisporeni le-a dat câştig de cauză, iar agentul economic a fost obligat să le plătească restanţele. Decizia a fost contestată însă la Curtea de Apel Chişinău, care i-a dat dreptate antreprenorului. Păgubiţii s-au plâns la Curtea Supremă de Justiţie, dar magistraţii de aici au menţinut decizia Curţii de Apel. Locuitorii din Soltăneşti spun însă că Mihail Balmoş ar fi obţinut câştig cu ajutorul fiului şi nurorii sale care ar avea influenţă în instituţiile de drept.

Şi cum instanţa nu le-a făcut dreptate în cadrul unui dosar civil, păgubiţii spun că au depus o plângere la Procuratura din Nisporeni, cu solicitarea de a-l cerceta penal pe fostul şef al întreprinderii agricole. Oamenii legii au iniţiat o anchetă, iar într-o ordonanţă expediată părţilor, procurorii de la Nisporeni au constatat faptul că Mihail Balmoş ar fi obţinut câştig de cauză în instanţă prin falsificare de acte. Mai mult, Balmoş era bănuit că ar fi delapidat averea străină. Cu toate acestea, procurorii nu au deschis dosar penal pentru a cerceta ilegalităţile deoarece termenul de prescripţie expirase.

Constatările procurorilor nu i-au picat bine lui Mihail Balmoş, spun localnicii. El s-a adresat la Procuratura Generală cu cererea ca ordonanţa respectivă să fie anulată. În aceste condiţii, potrivit păgubiţilor, instituţia a iniţiat un dosar penal în care Mihail Balmoş era suspectat de înstrăinarea averii străine, fără a fi investigate plângerile muncitorilor cu privire la neplata salariilor. La solicitarea antreprenorului bănuit, cauza penală a fost transmisă spre examinare Procuraturii din Străşeni, şi nu la cea din Nisporeni. După câteva săptămâni de anchetă, procurorii din Străşeni au clasat dosarul.

Muncitorii recunosc faptul că nu deţin acte care să demonstreze înţelegerea făcută cu antreprenorul, asta pentru că, spun ei, după semnarea contractelor, nu au primit de la agentul economic un exemplar al documentului.

Pe fostul proprietar al întreprinderii agricole, Mihail Balmoş, nu l-am găsit acasă pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc şi nu a răspuns nici la telefon.