Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția autorităților în scandalul dezinfectanților…

Reacția autorităților în scandalul dezinfectanților din România

Vineri, 13 mai 2016, Ministerul Sănătății (MS) a emis o dispoziție prin care cere spitalelor din țară să informeze dacă au folosit dezinfectanți ai companiei românești Hexi Pharma, despre care ZdG a scris joi, 12 mai, că avea patru produse certificate de autorități, care erau pasibile de a fi vândute în R. Moldova.

Portalul E-sănătate.md scrie că MS, prin intermediul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), a emis o circulară, prin care solicită informații cu privire la utilizarea în instituțiile medicale a substanțelor biodistructive produse de compania românească „Hexi Pharma SRL”. Este vorba „Thor”, „Suprasept”, și „Clorhexin” C și B. Toate aceste patru produse au fost certificate în R. Moldova acum patru ani, așa cum ZdG anunța în ediția tipărită de joi, 12 mai 2016.

După acest articol, MS, printr-un comunicat de presă semnat de ministra Ruxanda Glavan acuza, indirect, ZdG de faptul că ar inflama spiritele. „Nu e cazul să se inflameze spiritele! Compania implicată în scandalul din România, Hexi Pharma, a înregistrat și pe piața moldovenească, în 2012, patru dezinfectanți, dar care, conform actelor, nu au fost importați niciodată în Republica Moldova. Astfel, nici atunci, nici astăzi nu există niciun pericol pentru sănătatea publică, ce ține de dezinfectanții utilizați în instituțiile medicale din țară”, preciza Glavan.

Doar că, chiar a doua zi după acest mesaj și apariția articolului în ZdG, conform documentului făcut public de e-sănătate.md, ministra a cerut spitalelor din țară să verifice și informeze dacă au folosit produse ale Hexi Pharma. Informația a fost confirmată pentru sursa citată de managerii mai multor spitale din țară. Până miercuri, 18 mai, CNSP urma să adune aceste informații de la toate instituțiile medicale, atât publice, cât și private. Miercuri, 18 mai, CNSP, prin vocea lui Iurie Pânzari, șeful instituției, ne anunța însă că rezultatele finale încă nu sunt , dar a precizat că, în R. Moldova, asemenea produse nu au ajuns. Acesta și-a bazat răspunsul pe informațiile făcute publice de ministra Ruxanda Glavan, tot miercuri. Aceasta, printr-un nou comunicat anunța că Serviciul Vamal și compania „Dita EstFarm” SRL, cea care în 2012 a înregistrat pe piață patru produse Hexi Pharma, au confirmat faptul că dezinfectanții nu ar fi ajuns niciodată în R. Moldova. Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a publicat răspunsurile instituțiilor la interpelările Ministerului, dar și a acuzat, indirect, ZdG, dar și alte instituții media care au scris despre subiect că ar încerca „cu disperare să umfle, din nimic, un scandal al dezinfectanților”.13246354_255511888135607_4999193938024848646_o

În răspunsul emis de Serviciul Vamal semnat de Vitalie Vrabie, venit ca urmare a unei interpelări a autorităților din 11 mai, zi în care, coincidență sau nu, ZdG s-a interesat de caz, se menționează că, în R. Moldova nu au fost importate produsele Hexi Pharma, Clorhesin C și B și Suprasept. În răspuns, Vrabie nu face nicio referire însă la al patrulea produs, Thor. Am încercat, de la Serviciul Vamal, să aflăm dacă în răspuns este o inexactitate sau dacă nu a fost verificat și acest produs, dar, până la închiderea ediției, nu am primit un răspuns.

La sfârșit de aprilie 2016, în sistemul medical din România a izbucnit un scandal care a dus, în final, la demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, după ce jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au stabilit că dezinfectanții produși și comercializați de compania farmaceutică „Hexi Pharma Co”sunt diluați până la zece ori. Ulterior, ZdG a stabilit că patru produse ale companiei românești sunt omologate și în R. Moldova. Atunci, am încercat să aflăm dacă aceste produse sunt sau nu pe piața din R. Moldova, întrebând autoritățile. ZdG nu a scris niciodată că aceste produse sunt în spitalele din R. Moldova, ci doar faptul că autoritățile nu au reacționat, cel puțin public, decât după ce i-am contactat la subiect, dar și că nu există nicio dovadă că aceste produse nu ar fi putut ajunge în instituțiile medicale din țară.

În scandalul „Hexi Pharma” din România este implicată și o tânără originară din R. Moldova, Uliana Ochinciuc, soția patronului Hexi Pharma, tot ea, deținătoarea a 6 % din cota firmei. Totodată, Mihai Leva, directorul de producție al companiei ar fi și el originar din țara noastră.