Potrivit acestui calcul, „aproximativ 1.900 de reinstalări sunt în prezent prevăzute între lunile mai şi iulie 2016 cu condiţia ca un număr echivalent de sirieni să fie trimişi din Grecia", se precizează în raport. Menţionarea acestei condiţii face referire la mecanismul „unul pentru unul", unul din elementele acordului dintre Turcia şi UE pentru a opri afluxul de migranţi spre Europa. 

Acest acord, convenit la 18 martie, prevede trimiterea în Turcia a tuturor noilor migranţi care sosesc în insulele greceşti. Pentru fiecare sirian trimis, UE s-a angajat să „reinstaleze" un alt sirian prezent în Turcia, în limita teoretică de 72.000 de locuri. 

„În total 19 state membre şi un stat asociat au indicat că, pentru moment, aproximativ 12.200 de locuri au fost prevăzute pentru reinstalări din Turcia", potrivit unui raport publicat miercuri de Comisie, care nu citează numele ţării în cauză. 

De la începutul lunii aprilie, 177 de sirieni au fost „reinstalaţi" în UE din Turcia. Un număr de „723 de persoane au fost deja aprobate şi sunt în aşteptarea unui transfer spre şapte ţări din UE”, potrivit documentului executivului european, anticipând că 1.900 de sirieni vor fi primiţi până în iulie. 

Comisia a cerut statelor membre să „accelereze ritmul" reinstalărilor, nu numai din Turcia, dar de asemenea din ţări ca Libanul şi Iordania.