Venezuela, țara aflată în pragul exploziei: Ciocniri dure între populație și forțele de ordine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forțele de securitate din Venezuela au folosit miercuri gaze lacrimogene pentru a bloca o tentativă de marș al protestatarilor de opoziție care cer organizarea unui referendum pentru destituirea președintelui Nicolas Maduro, într-o țară aflată în „stare de excepție” și în pragul exploziei, relatează Reuters.

În acest al treilea marș într-o săptămână, mii de demonstranți au ieșit în stradă în centrul capitalei Caracas, cu intenția de a mărșălui spre sediul Comisiei Electorale Naționale.

Însă militari ai Gărzii Naționale și polițiști au înconjurat și blocat piața unde manifestanții intenționau să se adune, astfel că protestatarii s-au răspândit în schimb pe străzile din apropiere, fluturând steaguri și strigând sloganuri anti-Maduro.

Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 100 de protestatari pe una dintre străzi, potrivit unor martori.

Manifestanții au ieșit în stradă la apelul coaliției de opoziție, Masa Unității Democratice (MUD), majoritară în parlament. Proteste erau programate în circa 20 de orașe, unde manifestanții ar urma să se îndrepte spre sediile autorităților electorale, relatează AFP.

La Caracas, 14 stații de metrou au fost închise miercuri dimineață, complicând deplasarea în capitală.

Autoritățile nu au autorizat aceste proteste.

Noile manifestații vin la o zi după un duel între cele două tabere: opoziția, majoritară în parlament, a făcut apel la armată și la populație să nu se mai supună puterii, în timp ce președintele Maduro a invocat riscul de „fraudă” pentru a exclude organizarea referendumului care i-ar pune poziția în pericol.

Ca răspuns, în noaptea de marți spre miercuri, Adunarea Națională a respins decretul prezidențial privind „starea de excepție”. Deputații, care au votat prin ridicare de mâini, au spus că „starea de excepție adâncește grava alterare a ordinii constituționale și democratice prin care trece Venezuela”.

Jafurile, linșajele și protestele s-au înmulțit în Venezuela, unde electricitatea și accesul la serviciile publice sunt limitate, alimentând numeroasele nemulțumiri ale venezuelenilor, care deja trebuie să stea cu orele la cozi la magazine.

Experții vorbesc despre riscul ‘exploziei’ acestei țări și al confruntărilor civile, în contextul în care șase venezueleni din zece dezaprobă felul în care președintele Maduro administrează țara, conform Institutului Datanalisis.

O demonstrație anti-Maduro de miercurea trecută a degenerat de asemenea în violențe, forțele de ordine folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre.

Maduro, un fost șofer de autobuz în vârstă de 53 de ani, care a câștigat la limită alegerile după moartea fostului lider Hugo Chavez, în 2013, îi acuză pe liderii opoziției că încearcă o lovitură de stat cu ajutorul SUA.

Washingtonul, care respinge acuzațiile că ar avea vreo implicare în desfășurarea evenimentelor din Venezuela, și-a exprimat marți din nou îngrijorarea privind situația din această țară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...