Reprezentantul firmei, controversatul avocat şi om de afaceri Victor Berlinski, a solicitat 7 171 653 de euro cu titlu de prejudiciu material, suma fiind compusă din venitul estimat şi din dobânzile de întârziere aferente acestora. Reclamantul a pretins, de asemenea, 10 000 de euro pentru prejudiciul moral pe care l-a suferit din cauza blocării activităţii sale pentru o perioadă mai mare de patru ani.

Curtea a notat că suma prejudiciului material pretins de către reclamant constă din venitul, adică potenţialul financiar pe care l-ar fi înregistrat dacă nu i-ar fi fost întreruptă activitatea şi dobânzile de întârziere ale acestora. Prin urmare şi având în vedere faptul că performanţa unei societăţi comerciale depinde de mai multe variabile, Curtea a considerat că nu poate să dea o apreciere rezultatelor activităţii reclamantului în lipsa încălcărilor şi nici să i-a în considerare beneficiul total pe care l-ar fi putut obţine în cazul în care operaţiunile companiei ar fi continuat în mod normal. Prin urmare, Curtea a respins solicitarea reclamantului în ce priveşte suma prejudiciului material.

Curtea a decis să oblige Republica Moldova la plata a 1 200 de euro cu titlu de prejudiciu moral suportat de către reclamant, dar a respins celelalte solicitări de satisfacţii echitabile.

Anterior, CEDO a dat câştig de cauză firmei „Norma”, dar a amânat luarea unei decizii cu privire la suma pagubelor, oferindu-le timp părţilor să vină cu argumente în acest sens. Reclamantul „Norma” a depus însă o nouă cerere de chemare în judecată în Moldova, cerând despăgubiri de peste şapte milioane de euro. Două instanţe au decis că statul trebuie să achite 26 de milioane de lei firmei cu pricina, dar Curtea Supremă de Justiţie a casat hotărârile şi a trimis dosarul la rejudecare. Acesta se află în prezent la Curtea de Apel Cahul.

În condiţiile în care există un verdict irevocabil în acest caz, pronunţat de CEDO, legea prevede că procesul judiciar trebuie stopat. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a declarat că urmează să decidă cum va proceda. De partea cealaltă, Victor Berlinski a afirmat că nu ştie despre decizia Curţii Europene şi nu o poate comenta. Agentul guvernamental al Republicii Moldova, Marin Gurin, ne-a spus că, în opinia sa, cererea depusă de ”Norma” urmează să fie scoasă de pe rol. Magistraţii de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul, nu au fost de găsit pentru comentarii. 

Amintim că firma Norma, în perioada în care era reprezentată de controversatul avocat şi om de afaceri Victor Berlinski, a dat în judecată Ministerul Finanţelor şi a cerut despăgubiri de peste 130 de milioane de lei, după ce Întreprinderea Calea Ferată din Moldova a reziliat un contract, care prevedea instalarea fibrei optice pe tronsonul Iaşi-Chişinău. 

Agentul economic a câştigat toate instanţele de judecată naţionale, dar fiindcă instituţiile statului nu s-au conformat, s-au adresat la CEDO, unde Republica Moldova era reprezentată de prietenul lui Victor Berlinski, în prezent preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.

CEDO a dat câştig de cauză firmei Norma pe motiv că nu ar fi avut parte de un proces echitabil în ţară, dar nu a dispus achitarea unor daune. Dosarul a revenit astfel în Moldova.

În prima instanţă, cauza a ajuns pe masa unui alt apropiat de-al lui Poalelungi - finul de cununie al acestuia, preşedintele Judecătoriei Râşcani, Oleg Melniciuc. Acesta a fost nevoit să se retragă de la examinarea dosarului, după ce presa a mediatizat conflictul de interese. Ulterior, controversatul judecător Serghei Papuha, a obligat statul, în prima instanţă, să achite peste 26 de milioane de lei în favoarea agentului economic. 

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău de către reprezentanţii Norma, care speră să obţină peste 130 de milioane. Ulterior, tot reprezentanţii Norma au cerut recuzarea tuturor judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău şi strămutarea cauzei. Astfel, dosarul a ajuns pe masa magistraţilor de la Curtea de Apel Cahul. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.