Cele mai calde şapte luni din istorie: „Lumea se îndreaptă într-o direcție greșită”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună aprilie din istorie, fiind de asemenea a şaptea lună la rând când temepaturile globale stabilesc maxime record, notează The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au început să vorbească despre o „urgenţă climatică” după ce luna aprilie a înregistrat maxime istorice, fiind de asemenea cea de a şaptea lună la rând când temperaturile ajung la maxime istorice, scrie The Guardian.

Cifrele publicate de NASA indică o temperatură globală a pământului şi a mării cu peste 1.11 grade Celsius mai mare decât media lunii aprilie în perioada 1951-1980. 2016 va fi probabil cel mai călduros an din istorie, susţin graficele.

Noul record l-a depăşit pe precedentul cu 0.27 de grade Celsius, fiind de asemenea cu 0.87 grade Celsius mai mare decât media de referinţă pentru luna aprilie. Curentul de aer cald din acea perioadă a fost cauzat în principal de prezenţa uraganului El Nino care a modificat temperaturile din Oceanul Pacific.

„Este clar că totul se îndreaptă într-o direcţie greşită”, a declarat Andy Pitman, director al Centrului de Excelenţă pentru Sistemul Climatic ARC de la Universitatea New South Wales din Australia.

„Oamenii de ştiinţă au avertizat cu privire la aceste probleme încă din 1980, fiind extrem de evident încă din anii 2000. Unde e surpriza?”, a mai spus Pitman.

Temperaturile record au avut consecinţe extrem de grave asupra ecosistemelor din întreaga lume. Acestea au declanşat albirea a 93% din suprafaţa de peste 2300 de km a Marii Bariere de Corali de pe coasta Australiei, fiind de aşteptat ca majoritatea coralilor din partea de nord a recifului să fi murit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...