(VIDEO) Rusia: Liderul de opoziție Alexei Navalnîi și susținători ai săi, atacați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul de opoziție Alexei Navalnîi și colegi activiști anticorupție au fost atacați, puși la pământ și loviți de un grup de bărbați, marți, pe un aeroport din sudul Rusiei, conform unei înregistrări video postate pe rețelele de socializare, transmite Reuters.

În înregistrarea video se vede cum atacatorii, descriși de Navalnîi ca fiind cazaci care purtau căciuli tradiționale din blană, unii având haine în stil militar și cizme negre, stropesc grupul de activiști în afara terminalului aeroportului Anapa, la circa 1.500 de kilometri sud de Moscova, după care încep să îi atace.

Dmitri Slaboda, unul dintre cazaci, a spus că planul inițial era doar de a-i stropi cu lapte pe Navalnîi și pe susținătorii săi și de a-i insulta, dar că lucrurile au devenit violente după ce unul dintre activiști ar fi îmbrâncit și doborât la pământ un cazac în vârstă.

„Ciocnirea a izbucnit din cauza acelei lovituri. Noi doar voiam să le arătăm că Navalnîi, care trăiește din bani americani, nu este binevenit aici”, a spus Slaboda, pentru postul de radio Govorit Moskva.

Unul dintre activiști a putut fi văzut întins la pământ după ce a fost lovit. Navalnîi a spus că bărbatul a trebuit ulterior spitalizat. Alte cinci persoane, între care și Navalnîi însuși, au fost rănite.

Paramilitarii cazaci, care se descriu ca fiind patrioți conservatori, au ajutat Rusia la anexarea Crimeei de la Ucraina în 2014.

Membrii milițiilor cazace au atacat de asemenea și grupul punk Pussy Riot cu bice și gaze lacrimogene la Soci, orașul care a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă, în 2014, când membrele trupei încercau să cânte o melodie care îl ironiza pe Putin.

În vârstă de 39 de ani, Navalnîi, care a fost acuzat de oficiali guvernamentali, în frunte cu președintele Vladimir Putin, de luare de mită, este unul dintre liderii proeminenți ai restrânsei opoziții liberale din țară și inițiatorul Fundației Anticorupție din Rusia.

În Rusia vor avea loc alegeri parlamentare în septembrie, iar grupul său se întorcea de la un ‘team building’, care a avut loc în zonă, în momentul când a fost atacat.

Navalnîi a spus că atacul a fost comis de circa 30 de cazaci, care ar fi lovit de asemenea și femei.

El a acuzat poliția că nu a intervenit pentru a opri violențele și că a ajutat la pregătirea atacului.

Poliția a precizat pentru agenția de presă Interfax că investighează atacul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...