Nagorno-Karabah: Doi soldați au fost uciși, în pofida detensionării diplomatice dintre Azerbaidjan și Armenia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un soldat azer și unul armean au fost uciși marți în confruntări în regiunea disputată Nagorno-Karabah, la numai câteva ore după ce președinții celor două țări, reuniți la Viena, s-au angajat să respecte armistițiul, informează AFP.

Președinții Serj Sargsian și Ilham Aliev au afirmat luni seara, la finalul întrevederii lor, „angajamentul pentru armistițiu și o reglementare pașnică” a acestui conflict din jurul Nagorno-Karabah.

Aceasta a fost prima lor întrevedere de după confruntările violente care au făcut cel puțin 110 morți, civili și militari din ambele tabere, la începutul lui aprilie.

„Imediat după convorbirile de la Viena, partea armeană a încălcat armistițiul”, a acuzat, într-un comunicat, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului. „Un soldat azer a fost rănit mortal într-un bombardament asupra pozițiilor azere”, continuă comunicatul.

La rândul său, Ministerul Apărării al Nagorno-Karabah a acuzat Azerbaidjanul că a bombardat pozițiile sale pe linia de demarcație. „Un soldat al armatei Nagorno-Karabah a fost ucis în sectorul de sud al liniei frontului”, a anunțat ministerul.

La Viena, președinții azer și armean și-au fixat de asemenea drept obiectiv o viitoare întrevedere în iunie, „într-un loc ce ar urma să fie fixat de comun acord, pentru a relua negocierile asupra unei reglementări globale” la litigiu, potrivit unui comunicat comun dat publicității.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat marți progresul diplomatic angajat în Austria. „Dorim să credem că există fundamente pentru un optimism prudent”, a declarat presei.

Un armistițiu a fost semnat la Moscova între beligeranți, după câteva zile de confruntări foarte intense, la începutul lui aprilie, însă lupte sporadice continuă să izbucnească de-a lungul liniei de demarcație. Acestea au fost cele mai grave violențe de la primul armistițiu, încheiat în 1994, după un război care a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați, în principal azeri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...