Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dezinfectanții HEXI PHARMA în Moldova?!…

Dezinfectanții HEXI PHARMA în Moldova?! Mai întâi negăm, apoi verificăm?

Vineri, 13 mai 2016, Ministerul Sănătății (MS) a emis o dispoziție prin care cere spitalelor din țară să informeze dacă au folosit dezinfectanți ai companiei românești Hexi Pharma, despre care ZdG a scris joi, 12 mai, că avea patru produse certificate de autorități, care erau pasibile de a fi vândute în R. Moldova.

Portalul E-sănătate.md scrie că MS, prin intermediul Centrului Național de Sănătate Publică, a emis o circulară, prin care solicită informații cu privire la utilizarea în instituțiile medicale a substanțelor biodistructive produse de compania românească „Hexi Pharma SRL”. Este vorba de produsele destinate dezinfectării suprafețelor și instrumentariului medical „Thor” și „Suprasept”, antisepticul pentru mâini „Clorhexin C” și dezinfectatntul pentru tegumente și mucoase „Clorhexin B”. Toate aceste patru produse au fost certificate în Moldova acum patru ani, așa cum ZdG anunța în ediția tipărită de joi, 12 mai 2016. 

După acest articol, MS, printr-un comunicat de presă semnat de ministra Ruxanda Glavan acuza, indirect, ZdG de faptul că  ar inflama spiritele.  

Nu e cazul să se inflameze spiritele! Compania implicată în scandalul din România, Hexi Pharma, a înregistrat și pe piața moldovenească, în 2012, patru dezinfectanți, dar care, conform actelor, nu au fost importați niciodată în Republica Moldova. Astfel, nici atunci, nici astăzi nu există niciun pericol pentru sănătatea publică, ce ține de dezinfectanții utilizați în instituțiile medicale din țară. În perioada 28-29 aprilie, am fost prezentă la București, la invitația omologului român. În acele zile, în România, începuse renumitul scandal al dezinfectanților. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-l contactez pe dl Iurie Pînzaru, directorul CNSP. Imediat i-am dat indicații să pornească controale pe subiectul circulației dezinfectanților în Republica Moldova, dar și a calității acestora în spitale. Or indicațiile verbale ale unui ministru, nu presupun întotdeauna întocmirea unor Ordine. Care ar fi logica să emit un Ordin de verificare a producătorilor și importatorilor de dezinfectanți și să-l fac public? Ca să ce? Să se pregătească toți de controalele respective? Avem deja experiență. Am anunțat anul trecut controale la unele instituții medicale, iar când am venit a doua zi, pereții erau proaspăt văruiți și totul era bine și frumos. Ori credeți că dacă i-am fi anunțat din timp pe producătorii de crenvurști că le vom controla în laborator producția, mai găseam fosfați și alte nereguli în mezeluri? Desigur ne interesează rezultatele acestor verificări la producătorii și importatorii de dezinfectanți, iar dacă vor fi depistate nereguli, cu certitudine le vom face publice. Astăzi unii se laudă că au sesizat Ministerul Sănătății privind subiectul dezinfectanților, însă Ministerul s-a autosesizat cu două săptămâni în urmă și lucrează în această direcție. Probabil vor mai urma atacuri la adresa Ministerului Sănătății și nemijlocit a mea, pentru că lucrurile au început să se schimbe prea rapid și prea incomod, ba chiar dureros, pentru unii care s-au deprins să facă profit în detrimentul sănătății publice”, spunea ministra, la subiect.

dispozitie ms
doc: e-sanatate.md

Doar că, chiar a doua zi după acest mesaj și apariția articolului în ZdG, conform documentului făcut public de e-sănătate.md, ministra a cerut spitalelor din țară să verifice și informeze dacă au folosit produse ale Hexi Pharma. Informația a fost confirmată pentru sursa citată de managerii mai multor spitale din țară. Până pe 18 mai, Centrul Național de Sănătate Publică urmează să adune  aceste informații de la toate instituțiile medicale, atât publice, cât și private. 

dispozitie2
doc: e-sanatate.md

 

ZdG va urmări subiectul și va reveni cu alte informații. 

În scandalul Hexi Pharma din România este implicată și o tânără originară din R. Moldova, Uliana Ochinciuc, soția patronului Hexi Pharma, tot ea, deținătoarea a 6 % din cota firmei. Totodată, Mihai Leva, directorul de producție al companiei ar fi și el originar din țara noastră.

P.S. Autoritățile din domeniul sănătății cer spitalelor să spună dacă au folosit dezinfectanți Thor și Suprasept, dar omit un mic detaliu, care ar putea deveni important. La înce­put de 2016, Hexi Pharma a decis să schimbe denu­mi­rea pro­du­se­lor sale. Acum, cei doi dez­in­fec­tanţi, Thor şi Supra­sept, se numesc Hexio-Sept AF şi Hexio-Sept. Carac­te­ris­ti­cile pro­du­se­lor sunt însă simi­lare celor de până la modi­fi­ca­rea denu­mi­ri­lor, motiv din care nu au luat noi avize.