Marea Britanie: Două sondaje indică rezultate divergente înaintea referendumului privind apartenența la UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două sondaje publicate luni de cotidianul The Guardian indică rezultate contradictorii cu privire la opțiunile alegătorilor cu cinci săptămâni înaintea referendumului din 23 iunie cu privire la menținerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Conform unui sondaj telefonic realizat de institutul ICM, în favoarea rămânerii în UE s-au pronunțat 47% dintre respondenți, pentru așa-numitul „Brexit” 39%, în timp ce 14% au fost indeciși.

Același institut a dat publicității și rezultatele unei anchete online, indicând însă 47% din opțiuni pentru Brexit, 43% pentru menținerea în Uniune și 10% indeciși.

Ambele sondaje au fost întreprinse între 13 și 15 mai, întrebările, metodele de eșantionare și alte detalii metodologice fiind pe cât de similare posibil, precizează The Guardian. La ancheta telefonică au răspuns 1.002 persoane, iar la cea prin internet 2.048.

Conform agenției Reuters, există o tendință constantă ca sondajele cu privire la referendum să indice rezultatele diferite în funcție de metoda prin care au fost realizate interviurile. Cele prin telefon tind să indice un avans confortabil al opțiunilor pentru rămânerea în UE, în timp ce anchetele online sugerează o cursă mult mai echilibrată, în unele situații favorabilă partizanilor Brexit, experții înaintând diverse ipoteze pentru a explica aceste discrepanțe.

Întreaga industrie britanică de sondaje a dat greș în a prognoza victoria categorică a Partidului Conservator în alegerile legislative de anul trecut, menționează Reuters.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...