Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de profil au criticat modul în care este gestionat sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor în judecătorii. Specialiştii susţin că sunt frecvente situaţiile în care angajaţii din sistem încearcă să fenteze programul.

Printre neregulile semnalate de specialişti se numără şi concentrarea excesivă a instituţiilor audiovizuale în mâinile unui proprietar. În ciuda faptului că, recent, Parlamentul a operat modificări în Codul Audiovizualului, care prevăd că persoanele fizice sau juridice nu vor putea deţine mai mult de două licenţe de emisie, în loc de cinci, experţii se declară sceptici în ceea ce priveşte posibilitatea demonopolizării pieţei media.

În acelaşi timp, specialiştii le recomandă autorităţilor să elaboreze o lege care ar proteja spaţiul informaţional din Republica Moldova de propagandă. Concluziile şi recomandările experţilor au fost făcute în contextul în care, acum patru ani, ţara noastră şi-a asumat mai multe angajamente în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite în privinţa respectării drepturilor omului. În noiembrie, autorităţile urmează să prezinte un raport la sesiunea Consiliului ONU.