Actualitate

Două întreprinderi agricole din Republica Moldova vor primi 2 milioane de euro

Ministerul Finanțelor al Poloniei a informat în scris Ministerul Finanțelor de la Chișinău despre aprobarea primelor două contracte de antrepriză. Din banii polonezi, compania Euroforța va investi în construcția unei case de ambalare și procurarea utilajului de sortare, precum și utilajului necesar pentru modernizarea depozitului frigorific existent. Cele două dosare de finanțare au fost aprobate la 11 martie de către Consiliul de Supraveghere al Unității de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Poloniei, condus de vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

Întreprinderea Axedum va utiliza creditul pentru procurarea utilajului destinat reutilării abatorului, precum și a utilajului și panourilor sandwich destinate reconstrucției/utilării halelor pentru creșterea puilor.

Contractele vor intra în vigoare la 15 zile de la data în care acordul scris al Ministerului Finanțelor din Polonia a fost transmis Misterului Finanțelor din R. Moldova.

Serviciul de informare și comunicate cu mass-media al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat pentru MOLDPRES că pînă în prezent, Consiliul de Supraveghere al Unității de implementare a creditului a aprobat cererile de finanțare a 14 companii, șase dintre care au fost aprobate la sfîrșitul lunii aprilie. Întreprinderile agricole au solicitat finanțări în sumă de la 600 mii pînă la 4,1 milioane de euro.

Acordul dintre Guvernele Moldovei şi Poloniei privind creditul de asistenţă în sumă de 100 milioane de euro a fost semnat la Varşovia, la 14 mai 2014, și a intrat în vigoare în 2015. În condițiile în care creditul expiră pe 1 august 2016, iar sumele alocate nu au fost valorificate, autoritățile de la Chișinău au declarat că vor solicita celor poloneze să extindă termenul de implementare pînă la începutul lunii august 2018. O decizie în acest sens nu a fost aprobată deocamdată. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *