Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul DNA, Titus Corlăţean „a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate. Limitarea accesului la secţiile de votare în străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de acelaşi candidat, în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv”, anunţă DNA.

În total, au fost înaintate 19 volume care conţin declaraţiile martorilor şi documente ridicate de la diverse instituţii. Laura Codruţa Kovesi a declarat, pentru presa de la Bucureşti, că în calitate de martori au fost audiaţi ambasadori, şefi ai unor misiuni diplomatice şi funcţionari din cadrul Ministerului de Externe.

„Dreptul de vot al cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care i-a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia. Ministrul de externe a cauzat şi o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului de Externe, interese care constau în buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi în îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetăţenilor români. Această îndeplinire defectuoasă a atribuţiile de serviciu s-a concretizat în nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane, precum şi în organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României”, se mai spune în comunicatul DNA.

Amintim ca la primul tur al prezidenţialelor din România, din 2014, zeci de mii de români din străinătate s-au plâns pe imposibilitatea de a-şi exercita dreptul constituţional la vot. Titus Corlăţean a refuzat atunci să crească numărul de secţii de vot pentru turul doi şi a demisionat de la Ministerul de Externe.