12:57:52 23.04.2024
Stiri

Timofti, RUGAT de societatea civilă să nu promulge o lege considerată PERICULOASĂ

Politică 16.05.2016 17:32 Vizualizări1839 Autor: Ziarul National
Timofti, RUGAT de societatea civilă să nu promulge o lege considerată PERICULOASĂ


Mai multe organizații nonguvernamentale îi solicită președintelui Nicolae Timofti să respingă Legea privind evaluarea integrității, adoptată în grabă de deputați, la sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit experților din societatea civilă, mai multe prevederi din lege provoacă îngrijorări.

Criticile societății civile se referă, în principal, la faptul că documentul nu soluționează câteva probleme esențiale ridicate de Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională. El nu prevede un control judiciar adecvat al testării integrității, nu este cerută existența unei bănuieli rezonabile veritabile pentru începerea testării și nici nu există garanții că testorii nu vor provoca persoanele testate la comiterea infracțiunilor.

De asemenea, noul sistem creează premise pentru influențarea nelimitată de către CNA a oricărei entități publice. Proiectul împuternicește CNA să efectueze controale asupra entităților publice și să conteste refuzul de demitere a conducătorului entității supuse evaluării, adică să influențeze în mod direct concedierea oricărui conducător al instituțiilor publice din țară. În plus, legea prevede că dosarele generate de acest proiect de lege să fie examinate de judecători specializați în judecătorii și curți de apel, care să fie selectați și numiți de Consiliul Superior al Magistraturii în baza unui Regulament coordonat cu CNA, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la imixtiunea în independența justiției, atenționează semnatarii unui apel public adresat șefului statului.

Autorii acestuia condamnă modul netransparent de adoptare a Legii privind evaluarea integrității instituționale de către Parlament, la 28 aprilie 2016.

„Legea conține prevederi care riscă să genereze un șir de încălcări ale drepturilor omului, precum și riscuri de abuz din partea instituțiilor care vor evalua integritatea instituțională – Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Organizațiile societății civile au criticat anterior acest proiect de lege, dar Parlamentul a ignorat aceste opinii, fără a organiza dezbateri publice”, se mai precizează în apelul semnat deCentrul de Resurse Juridice din Moldova, Expert-Grup, Asociația pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Promo-LEX, Transparency International-Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă și Institutul de Politici și Reforme Europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md