Un raport al Departamentului american al Apărării arată că Beijingul intenţionează să continue acumularea de capacităţi şi infrastructură militară pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud.

China a construit, în ultimii doi ani, insule cu suprafeţe de 1.300 de hectare în Arhipelagul Spratly, situat într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud. În aceste zone, Administraţia de la Beijing a instalat infrastructură militară, notează raportul Pentagonului.

China a condamnat vehement documentul, argumentând că este o distorsionare a realităţii care afectează "grav" relaţiile bilaterale.

"Este vorba de un raport distorsionat, în care se exagerează ameninţarea militară chineză", a reacţionat Yang Yujun, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

"China are politici militare cu caracter pur defensiv", a subliniat oficialul de la Beijing.

"Statele Unite au avut mereu suspiciuni şi au o atitudine provocatoare, trimiţând frecvent avioane şi nave militare în regiune", a insistat Yang Yujun, denunţând "intenţia Statelor Unite de a exercita hegemonie".

Statele Unite au intensificat prezenţa militară în Marea Chinei de Sud pe fondul disputelor teritoriale pe care China le are cu Filipine, Brunei, Taiwan şi Vietnam.