România şi Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului comercial UE-Canada în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetăţenilor români şi bulgari, informează publicaţia EUObserver citând o scrisoare trimisă de ambasadorii celor două ţări.

"Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria şi România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului economic şi comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind că Guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri", se arată într-o scrisoare a ambasadorilor român şi bulgar la Uniunea Europeană.

Textul documentului a fost prezentat la Bruxelles cu ocazia reuniunii Consiliului UE pentru Afaceri comerciale, desfăşurată vineri.

Sintagma "tratament discriminatoriu" este o referire la menţinerea de către Canada a vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

"Lipsa unui angajament din partea părţii canadiene şi a stabilirii unui termen pentru eliminarea vizelor constituie un obstacol politic grav asupra perspectivei ca Guvernul bulgar să aprobe acordul comercial", a declarat ambasadorul Bulgariei, Dimităr Tzancev, la reuniunea de la Bruxelles.

Conform unui diplomat european, declaraţia reprezentantului Bulgariei a fost primită cu tăcere de către ceilalţi participanţi la reuniune.

Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA).

Nu este clar dacă România şi Bulgaria vor putea bloca aprobarea Acordului comercial UE-Canada. Comisia Europeană va stabili dacă tratatul va trebui ratificat sau nu de către parlamentele statelor membre UE ori va avea nevoie doar de votul Consiliului UE. În Consiliul UE, România şi Bulgaria pot pierde la vot.