01:41:03 17.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Dependența de zahăr și combaterea ei

Reportaj 15.05.2016 12:10 Vizualizări2680 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Dependența de zahăr și combaterea ei


Sărbătorile de Paști au trecut, iar odată cu ele - și un consum exagerat de dulciuri. Cozonaci, biscuiți, torturi, bomboane - toate se oferă în mod frecvent copiilor. Dar nici adulții nu le trec cu vederea, mai ales după o perioadă mai îndelungată de post.

Știm cu toții că consumul exagerat de zahăr și derivatele acestuia conduce la diabet și adăugare în masa corporală. Dar există și alte complicații, care însă pot fi evitate, dacă ar fi redus, în primul rând, consumul produselor cu un conținut înalt de zahăr.

Depresii

Tot mai mulți oameni se plâng de insomnie, dispoziție proastă și disconfort sau chiar depresie. Există tot mai multe dovezi despre legătura directă dintre nutriție și bunăstarea mentală a unui om.

Consumul exagerat de mâncare conduce la sporirea nivelului de insulină în sânge. Mâncarea la ore târzii creează obstacole pentru producerea hormonilor responsabili de somn și de dispoziție bună. În consecință, ne trezim cu dispoziție proastă, anxietate, somnolență și depresie.

Acestea por fi prevenite prin consumul de produse cu un conținut scăzut de zahăr. Seara nu se recomandă, în general, consumul de produse rafinate. În schimb, e bine să consumăm produse bogate în antioxidanți.

Exercițiile în aer liber și razele solare vor susține în continuare producerea serotoninei – hormonul bunei dispoziții.

Tensiune arterială înaltă

În ziua de azi, fiecare al cincilea cetățean în Occident suferă de tensiune ridicată. Este un număr extrem de înalt, mai ales că hipertensiunea conduce la ateroscleroză și boli cardiace.

De multă vreme, atenția savanților era asupra consumului de sare și legătura cu hipertensiunea. Recent, însă, accentul se pune pe consumul de zahăr. Mai ales fructoza obținută din sirop de porumb (miere artificială) pare a fi responsabilă în mod direct de tensiunea ridicată. Jumătate din pacienții cu hipertensiune au și un nivel sporit de insulină.

Dacă fumați și sunteți hipertonic, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă lăsați de fumat. Exercițiile fizice ajută la scăderea tensiunii și vor reînnoi celulele sangvine.

Al treilea factor protector este nutriția. Persoanele supraponderale cu tensiune înaltă trebuie să slăbească cu ajutorul dietelor echilibrate de lungă durată.

Produsele care se recomandă în asemenea cazuri sunt legumele verzi, carnea dietetică, fasolea, pâinea din făină integrală, fructele.

Digestia

20-40% din persoanele care suferă de boli intestinale au de fapt intoleranță la zahăr. Cele mai periculoase produse pentru ei sunt cele înalt procesate care conțin fructoză sau sorbitol, ambele adăugate în produsele procesate. În mare parte, aceste ingrediente se obțin din amidon de porumb și ajung foarte rapid în sânge după consum.

Ca să le evitați, citiți atent etichetele produselor atunci când le cumpărați.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md