Actualitate

Telegraph: Putin îi va „asculta politicos” pe liderii occidentali şi va continua să rupă bucăţi din Ucraina

Prin urmare, Putin cu siguranță că va „asculta politicos” pe liderii din Germania și Franța, dar va continua să ocupe părți din Ucraina. La urma urmei, nimeni nu vrea să se masoare în forță cu „a doua superputere mondială”.

„O altă zi, o altă întâlnire. Și, încă o dată, o altă oportunitate pentru liderii occidentali de a învața din propria experiență că în cazul lui Vladimir Putin nu este nimic mai ineficient decât diplomația la cel mai înalt nivel” – scrie ziarul Daily Telegraph.

Este vorba, desigur, despre vizita la Moscova a cancelarului german Angela Merkel și președintelui francez Francois Hollande.

Situația din regiunea Donbas s-a deteriorat grav de la începutul anului. Separatiștii pro-rusi vădesc intenția ocupării orașului port Mariupol și să croiască un coridor terestru pentru Rusia spre Crimeea. Liderii occidentali sunt îngrijorați că razboiul ar putea escalada într-un conflict pe scară largă, care să implice şi Europa.

Cu toate acestea şi în ciuda acestui fapt, reacția Occidentului rămâne „una timidă”, spune ziarul britanic.

Desigur, NATO va plasa trupe de reacție rapidă în Europa de Est, fapt care va aduce liniște în țări precum Polonia și Estonia. Dar aceste desfășurări NATO nu au influența asupra actualului conflict din Ucraina, care continuă să evolueze exact așa cum vrea președintele Putin.

Publicația afirmă că Occidentul ar trebui să trimită trupe în Ucraina și să ofere arme armatei ucrainene. Cu toate acestea, deși unii politicieni de la Washington sprijină această idee, președintele american Barack Obama, precum și liderii europeni nu doresc să se ia la harţă cu Rusia.

Occidentul este deja confruntat cu riscul „Statul Islamic” în Siria și Irak. „Amenințarea reprezentată de islamiștii este nimic în comparație cu acceptarea mînusii din partea armatei celei de-a doua superputeri mondiale” – scrie ziarul britanic. Potrivit publicatiei, Putin va „asculta politicos” pe liderii german și francez și va continua să ocupe teritoriu ucrainean, atata cât vrea el.

Desigur, vor exista noi sancțiuni, iar economia țării va fi distrusă, cu toate acestea, rușii, care îsi sprijină președintele, nu sunt atât de „pufoși” ca occidentalii. Ei sunt dispuși să îndure greutăți, mai ales dacă este vorba despre patriotism și restaurarea măreției Rusiei. „Ei pot trece chiar si peste mortii de razboi, dar Occidentul nu este pregătit pentru asta”, – spune publicația.

Ziarul britanic compară situația cu o cină simandicoasă la care pătrunde un bețivan obraznic. „El mănâncă din farfuriile musafirilor, bea din paharele lor și este gata să se bată cu oricine i se opune” – spune publicația. Oaspeții sunt în stare de șoc, dar nimeni nu îndrăznește să se ia de bețiv. „În Europa civilizată, nimeni nu rezolva astfel o problemă. Iar Putin știe asta”- conchide Daily Telegraph.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *