Potrivit organizaţiei non-guvernamentale Demographic Development Fund (DDF), scăderea puternică a ratei căsătoriilor şi natalităţii a adus Georgia, fostă republică sovietică, în pragul catastrofei demografice.

În opinia acestui ONG, aplicaţiile de dating pe internet, precum Tinder, nu sunt suficiente pentru ca aceia care sunt singuri să-şi poată găsi perechea. Prin urmare, este nevoie de un serviciu de dating sprijinit de guvernul de la Tbilisi.

De altfel, organizaţia DDF a început deja să creeze o bază de date în care stochează detalii oferite de persoanele singure, precum înălţimea, greutatea şi semnul zodiacal, informaţii care urmează să fie folosite de o agenţie prin intermediul căreia cei interesaţi se vor putea cunoaşte.

Totuşi, datele guvernului de la Tbilisi arată că, în pofida scăderii semnificative a populaţiei pe ansamblu, rata naşterilor s-a redus într-o mică măsură.

Cât despre opinia georgienilor faţă de iniţiativa respectivului ONG privind un serviciu naţional de dating, unii nu par a fi foarte încântaţi, deşi mulţi georgieni văd căsătoria şi copiii ca pe o obligaţie serioasă.

Cotidianul Rezonansi a făcut o sinteză a acestor păreri exprimate pe reţelele de socializare, unde unii cred că dacă sunt singuri şi vor folosi acel serviciu vor fi taxaţi în plus, în timp ce alţii vorbesc despre un „program naţional de împerechere” sau se tem că guvernul va dori să-i constrângă să se căsătorească.

Deocamdată, proiectul georgian nu seamănă cu campania amuzantă daneză „Do it for Denmark, Do it for Mum”, care a încurajat cuplurile să meargă în vacanţe pentru a face copii, optând în schimb pentru slogane mai sobre.

Dar criticile exprimate de unii georgieni sunt legate şi de omul de afaceri pe care-l presupun că s-ar afla în spatele iniţiativei, Levan Vasadze, considerat un promotor al ideilor de extremă dreapta şi care pledează împotriva avorturilor şi homosexualilor. ONG-ul Demographic Development Fund a negat însă că ar avea vreo legătură cu acesta.

Guvernul de la Tbilisi încă nu s-a pronunţat asupra acestei propuneri, care însă a primit sprijinul Bisericii Ortodoxe Georgiene, o instituţie foarte influentă.