Nume
Parola
Vizualizări: 5322
Banca Naţională va putea limita la retragerile de valută de pe conturile deţinute la bănci
13 Mai 2016 — Un proiect de modificare a Legii privind reglementarea valutară a fost votat astăzi de Parlament în lectură finală. Astfel, Banca Naţională a Moldovei va avea dreptul de a limita retragerile de valută de pe conturile deţinute la bănci, în cazul unor crize financiare.

Drept măsură de salvgardare, modificările votate prevăd interzicerea sau limitarea, în situaţia unei crizei financiare sistemice, a operaţiunilor de retragere a valutei străine din conturile în valută străină deschise la bănci, precum şi din conturile de plăţi în valută străină deschise la prestatorii de servicii de plată nebancari rezidenţi şi permite doar operaţiuni de retragere a monedei naţionale.

Această măsură a venit drept recomandare din partea misiunii de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional.

Completările mai conțin și anumite limitări la procurarea de către persoanele juridice a valutei străine contra monedă naţională, cum ar fi stabilirea unui termen maxim de păstrare a valutei străine.

De asemenea, este prevăzută aplicarea regimului de notificare la BNM a împrumuturilor primite de către rezidenţi de la nerezidenţi în cadrul operaţiunilor aferente investiţiilor directe pentru o perioadă mai mare de 5 ani.
Pe lângă aceasta, în Republica Moldova, la fel ca în alte state, operaţiunile de schimb valutar vor fi efectuate şi prin intermediul aparatelor de schimb valutar. O operaţiune prin aceste aparate nu va putea depăşi 5000 de lei sau echivalentul acestei sume în valută străină.

Modificările vor intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Autor: Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.MD”

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă