23:43:55 19.04.2024
Stiri

Licitație „ARANJATĂ” pentru construcția unui drum de acces în Chișinău: „Cei doi fondatori ai companiei, implicați în tranzacții dubioase”

Anticorupție 13.05.2016 14:05 Vizualizări2067 Autor: Ziarul National
Licitație „ARANJATĂ” pentru construcția unui drum de acces în Chișinău: „Cei doi fondatori ai companiei, implicați în tranzacții dubioase” expert-grup.org


Construcția drumului de acces spre localitatea Humuleşti din municipiul Chişinău s-a desfășurat cu multe nereguli atât la etapa tenderului, cât și în procesul de efectuare a lucrărilor.

Aceasta este concluzia specialiștilor de la „Expert-Grup” care au analizat documentele cu privire la achiziția publică și au constatat existența unor riscuri majore de aranjare a licitației.

Experții au constatat că procesul de identificare a priorităților de lucrări capitale în municipiul Chișinău nu este transparent, în condițiile în care nu există un program bine stabilit care să identifice căile de comunicații prioritare pentru construcție și reconstrucție capitală. Prin urmare, nu este clar în baza căror necesități s-a luat decizia de construcție a traseului spre s. Humulești, o localitate cu puțin peste 200 de locuitori, în timp ce există multe alte drumuri proaste în municipiu cu trafic foarte intens.

În procesul de desfășurare a achiziției au fost depistate câteva abateri procedurale. Potrivit „Expert-Grup”, nu a fost publicat planul de achiziții, iar sumele estimative pentru construcția drumului spre s. Humulești din plan erau de trei ori mai mari decât în anunțul de intenție publicat de autoritatea contractantă. De asemenea, nu a fost publicat și anunțul de atribuire a contractului, ceea ce încalcă legislația în vigoare.

La etapa de atribuire a contractului pentru acest traseu, au fost depistate un set de nereguli, ce relevă despre o posibilă licitație cu înțelegere secretă. Astfel, din cele trei companii care au depus dosarul pentru licitație, două au fost descalificate - „Lincons” SRL și S.A. „Edilitate”, iar compania rămasă în concurs - ICS „Utiltrans Construct”, a câștigat tenderul, deși a oferit cel mai mare preț de ofertă și nu a prezentat întreg setul de documente necesare.

Compania care a oferit cel mai mic preț, „Lincons” SRL, a fost eliminată din concurs pe motiv că nu a corespuns cerințelor de calificare și anume pentru lipsa unor contracte cu valoare similară sau mai mare în ultimii trei ani.

Un alt aspect important care indică o înțelegere secretă este faptul că oferta comercială a companiei câștigătoare, în valoare de 23 930 000 de lei, coincide practic cu suma estimativă din planul de achiziții pentru această lucrare - 23 930 000,21 de lei, deci o diferență de doar 21 bani.

„Din punct de vedere statistic, probabilitatea unei astfel de coincidențe este extrem de mică”, a declarat Iurie Morcotîlo, unul dintre membrii echipei de monitorizare. „Însăși reputația dubioasă a companiei care a câștigat licitația ridică multe semne de întrebare asupra corectitudinii procedurii respective. Și anume semnele de întrebare asupra reputației țin de cei doi fondatorii acestei companii, ambii fiind implicați în trecut în tranzacții și activități dubioase”, a conchis domnul Morcotîlo.

Ca alt factor de risc în achiziția dată poate fi indicat și ajustarea ulterioară a contractului de bază. Valoarea contractului respectiv a fost majorată prin două modificări până la suma de 29,3 milioane de lei sau cu 22% mai mult decât suma inițială. De asemenea, perioada de construcție a acestui drum a fost extins de la 9 luni la 2,5 ani, până la finele anului 2016.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md