Linkuri accesibilitate

Tiraspolul acuză Kievul de sărăcirea populaţiei regiunii transnistrene


Administraţia separatistă spune că integrarea euroasiatică ar fi „ideea naţională" a regiunii, dar nu vrea să renunţe la pieţele de desfacere din ţările UE.

Şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a acuzat din nou Ucraina că ar fi impus restricţii comerciale regiunii transnistrene. Agenţia „Novosti Pridnestrovia” transmite că la şedinţa de vineri a responsabililor din sectorul economic Şevciuk a spus că acţiunile Kievului ar fi provocat pierderi considerabile bugetului regiunii, ceea ce, în consecinţă, ar fi pus administraţia sa în imposibilitatea de a plăti integral pensiile şi salariile locuitorilor regiunii. Liderul de la Tiraspol a spus că prin înăsprirea regimului comercial, Ucraina ar contribui, de fapt, la sărăcirea populaţiei din regiunea transnistreană, inclusiv a celor 80 de mii cetăţeni ucraineni din stânga Nistrului.

Tiraspolul pare îngrijorat îndeosebi de decizia Kievului de a elimina, din 18 mai, punctele de control Cuciurgan şi Platonovo (de pe segmentul transnistrean al graniţei) din lista punctelor prin care se pot trece mărfuri accizabile – tutun şi alcool.

Evgheni Şevciuk
Evgheni Şevciuk

Potrivit serviciului de presă al lui Evgheni Şevciuk, responsabilii din sectorul economic i-au solicitat liderului transnistrean să pună în discuţie ceea ce au numit „acţiunile unilaterale” ale Ucrainei la discuţiile informale de la Viena, din 21 aprilie, în aşa numitul format 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Tiraspolul acuză Moldova şi Ucraina de instituirea în 2006 a unei blocade economice. Chişinăul şi Kievul resping acuzaţiile şi spun că agenţii economici transnistreni nu se pot eschiva regulilor de comerţ internaţionale.

La aceeaşi şedinţă, reprezentanţii comitetului vamal din Tiraspol au anunţat că în primul trimestru, volumul comerţului regiunii transnistrene a scăzut cu 23% - mai mult de 133 de milioane de dolari faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea comerţului a dus la reducerea încasărilor bugetare din taxe vamale cu 49%. Veniturile din plăţi vamale au fost de numai 121 de milioane de ruble - puţin peste 10 milioane de dolari.

Într-o analiză a comitetului vamal din Tiraspol se spune că exporturile au fost influenţate negativ de situaţia economică nefavorabilă de pe pieţele externe şi de războiul din Ucraina. Producătorii din Transnistria constată că acţiunile militare din estul Ucrainei au făcut ca numeroase contracte de livrare a producţiei cu agenţi economici din regiunile Doneţk şi Luhansk să rămână neonorate. În primul trimestru, comerţul regiunii transnistrene cu Ucraina s-a redus cu aproape 50 de milioane de dolari sau cu 54%. Comitetul vamal mai spune că exporturile transnistrene au fost influenţate negativ, între altele, de devalorizarea valutelor naţionale din Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă.

La punctul de trecere Cuciurcan
La punctul de trecere Cuciurcan

S-au redus dramatic şi importurile. Cel mai mult a scăzut importul de tutun şi înlocuitori de tutun prelucraţi – cu 99%, importul de carne şi subproduse de carne s-a redus cu 89%, iar cel de bumbac – cu 58%.

Potrivit datelor oficiale, bugetele de toate nivelele din regiunea transnistreană au acumulat, de la începutul anului, venituri de 850 de milioane de ruble, cu 180 de milioane mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, cheltuielile necesare numai achitării pensiilor, indemnizaţiilor şi a salariilor în timpul trimestru au depăşit 1 miliard 380 de milioane de ruble. De la 1 martie, din cauza crizei bugetare, pensiile şi salariile angajaţilor bugetari din Transnistria au fost tăiate cu 30%.

Tot vineri, departamentul de externe de la Tiraspol a difuzat un comentariu în care se spune că integrarea euroasiatică este, citez, „ideea naţională a Transnistriei” şi ea ar corespunde voinţei locuitorilor regiunii exprimate la referendumul din 2006. În comunicat se mai spune că Republica Moldova a introdus regimul de comerţ liberalizat cu Uniunea Europeană fără să ţină cont de opinia Tiraspolului. Administraţia transnistreană spune că acordul de liber schimb între Moldova şi Uniunea Europeană conţine riscuri imense pentru economia regiunii.

Totodată, Tiraspolul ar dori să negocieze un regim comercial special în cadrul acordului de liber schimb moldo-european, care, însă, deja a intrat în vigoare în septembrie anul trecut.

Deşi afirmă că întreprinderile transnistrene ar fi fost forţate să se orienteze spre piaţa Uniunii Europene începând cu anul 2006, Tiraspolul spune că ar dori să-şi păstreze poziţiile pe piaţa europeană spre care exportă în condiţii preferenţiale. Potrivit statisticii, circa 30% din exporturile transnistrene ajung în ţările Uniunii Europene, iar 40% sunt asimilate de Republica Moldova.

В Украину за едой
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG