După doi ani de dezastre, Everestul a fost escaladat din nou

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nouă şerpaşi au reuşit să atingă miercuri vârful Everest, înregistrând o premieră în ultimii doi ani în care ascensiunile pe cel mai înalt vârf de pe Terra au fost oprite din cauza cutremurelor şi avalanşelor.

Echipa nepaleză a atins vârful care se află la 8.848 metri şi a fixat, în acelaşi timp, frânghii care să ajute alpiniştii care vor încerca escaladarea în săptămâna aceasta. Ascensiunea nu a fost tocmai uşoară. Cu 70 de metri mai jos de vârf, o porţiune extrem de grea denumită „pasul Hillary” le-a luat şerpaşilor patru ore.

Ascensiunea pe Everest, din partea nepaleză, a fost sistată în ultimii doi ani ca urmare a dezastrelor naturale.

Un seism de 7,8 grade a făcut 9.000 de morţi în Nepal. În urma seismului a fost declanşată o avalanşă care a ucis 18 alpinişti aflaţi în tabăra de bază. Cu doi ani în urmă, o altă avalanşă a ucis 16 şerpaşi pe pantele Everestului.

În 2015 nimeni nu a urcat pe Everest, iar in 2014 numai o alpinistă din China a reuşit, însă a fost criticată puternic după ce a folosit un elicopter pentru a traversa o porţiune foarte periculoasă.

Chiar dacă guvernul nepalez nu a oprit oficial accesul pe Everest, a închis cea mai populară rută de escaladare Khumbu Icefall. Totodată, măsurile dure luate de guvernul nepalez în privinţa alpinismului sportiv, i-a determinat pe eventualii doritori să renunţe. La rândul lui, guvernul chinez a interzis ascensiunea pe partea dinspre Tibet, de frica replicilor seismice.

În octombrie 2015, alpinistul japonez Nobukazu Kuriki, care şi-a pierdut nouă degete pe munte într-o expediţie din 2012, a renunţat să mai ajungă în vârful Everestului după ce condiţiile meteo au devenit periculoase. „Am făcut tot ce am putut, dar m-am gândit că, dacă voi continua, nu mă voi mai putea întoarce viu din cauza vântului puternic şi a zăpezii puternice”, a scris pe Twitter alpinistul în vârstă de 33 de ani.

În 2013, Everestul a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri, după ce 658 de oameni au ajuns în vârf, fapt ce a declanşat tragerea unor semnale de alarmă, mai ales în privinţa faptului că pe cel mai înalt vârf din lume încearcă să ajungă şi foarte mulţi oameni nepregătiţi. O parte dintre aceştia mor. Numai în 2013 s-au înregistrat 8 decese.

Ascensiunea pe Everest va deveni din ce în ce mai periculoasă în contextul în care încălzirea globală va topi zăpada cu până la 70%, potrivit avertismentelor unor cercetători, fapt care va conduce la declanşarea avalanşelor, apariţia crevaselor, precum şi la îngreunarea escaladării fiindcă alpiniştii ar trebui să se susţină de rocă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...