icon

Pavel Filip a cerut accelerarea procesului de reformare a sistemului de pensionare

12-05-2016 20:16
1,529

Elaborarea reformei sistemului de pensionare și implementarea acesteia, începând cu 1 ianuarie 2017, a fost subiectul convocării la Guvern, de către Premierul Pavel Filip, a conducătorilor instituțiilor de resort.

 

Participanții la ședință au pus în discuție situația actuală din sistemul de pensii, riscurile existente, precum și necesitatea consolidării eforturilor pentru accelerarea procesului de reformă.

 

În context, Pavel Filip a menționat că sistemul de pensii trebuie să devină unul durabil, echitabil şi sustenabil, care să asigure un trai decent tuturor categoriilor de beneficiari, optând, totodată, și pentru o abordare complexă, cu luarea în calcul a dinamicii demografice și a posibilelor riscuri.

 

”Vreau să creăm împreună un nucleu al tuturor părților interesate – instituții publice, mediu de afaceri, donatori, care să genereze o viziune unică de reformă, bazată pe cel mai bun model de sistem de pensionare. Îmi doresc foarte mult să reușim implementarea acestei reforme începând cu 1 ianuarie 2017, oricât de mare ar fi rezistența cu care ne vom confrunta”, a afirmat Premierul.

 

Referitor la elementele de bază ale reformei, Primul-ministru a susținut necesitatea consolidării unui sistem de asigurări sociale durabil prin unificarea treptată a condiţiilor privind stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare, combaterea fenomenului muncii nedeclarate și a salariilor “în plic”. De asemenea, Pavel Filip a spus că optează pentru stabilirea unui raport corect între contribuţiile achitate de cetățean la bugetul de asigurări sociale şi mărimea pensiei stabilite. Premierul a mai atenționat asupra sporirii echității în sistemul de pensii prin focusarea mai bună a plăților sociale pe categoriile vulnerabile, introducerea pensiei de bază și acoperirea minimului de existență pentru pensionari.

 

La final, Premierul a dispus crearea unui grup de lucru, care să se întrunească periodic și să prezinte Guvernului o viziune unică de reformă, bazată pe cele mai bune practici internaționale și tinând cont de realitățile și necesitățile existente.  

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31