Anatol Şalaru: Moldova ar trebui să fie invitată în calitate de stat-observator la Summit-ul NATO din iulie

Republica Moldova ar trebui să fie invitată în calitate de stat cu statut de observator la Summit-ul NATO de la Varşovia, care va avea loc în luna iulie, a declarat astăzi ministrul Apărării, Anatol Şalaru, la Conferinţa internaţională „Summit-ul NATO de la Varşovia: Abordarea noilor ameninţări”, organizată la Chişinău.

„Noi suntem observatori în mai multe organizaţii internaţionale la care nu avem dreptul să fim membri datorită statutului de neutralitate şi acelaşi lucru este valabil şi pentru NATO. Vorbesc în numele Ministerului Apărării, noi vom fi invitaţi la acest summit şi sperăm să obţinem şi statutul de observator”, a declarat Anatol Şalaru, citat de site oficial al postului public de televiziune

În opinia ministrului, una din cele mai importante probleme care figurează în agenda zilei este lipsa unui dialog cu cetăţenii, care ar trebui să conştientizeze beneficiile cooperării cu NATO.

„NATO este mai mult decât un aliat militar, este o organizaţie care îmbrăţişează valorile democratice şi drepturile omului. Orice decizie de a invita o ţară în NATO este luată de Consiliul Nord-Atlantic, pe principii de consens între toţi aliaţii. Orice decizie de a deveni membră NATO este o decizie suverană a unei naţiuni”, a declarat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova, prezent la evebiment.

La rândul său, ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola a spus că autorităţile trebuie să se concentreze pe reforme.

„Experienţa europeană arată: cu cât mai aproape este un stat de frontiera europeană, cu atât mai mult aceste valori democratice sunt în vizorul intereselor noastre. Vorbim despre ţări bine guvernate, de lege, cu economie de piaţă, democraţie, şi credem că aceste probleme ne mişcă înainte. Şi am spus cuiva de aici: nu est, nu vest, ci înainte, pentru că asta aduce stabilitate”, a menționat Pirkka Tapiola.

Summit-ul NATO de la Varşovia urmează să aibă loc pe 8 şi 9 iulie. Pe agendă figurează implementarea Planului de Acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO, adaptarea la noile realităţi de securitate, întărirea politicii de parteneriat, dar şi posibila aderare a Muntenegrului la NATO.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.