„Este un spectacol ieftin pentru a arunca praf în ochi atât cetăţenilor din Republica Moldova, cât şi celor din Uniunea Europeană, care insistă pe eradicarea corupţiei şi aducerea la un mal în Republica Moldova a instituţiilor şi mai ales a celor financiare. Primul semn de întrebare este: de ce tocmai acum, când trebuie să vie în RM o companie internaţională de audit, care să analizeze toate documentele de la Banca de Economii? S-au întâmplat aceste percheziţii şi au ridicat acele documente de care va avea nevoie această companie internaţională. Mă duce gândul la faptul că acţiunile de astăzi nu sunt altceva decât o tăinuire a acestor documente, care urmau să fie analizate de către corporaţia internaţională”, afirmă analistul politic Valentin Dolganiuc.

De cealaltă parte, analistul Oazu Nantoi crede că evenimentele de astăzi sunt dovada clară a faptului că anumiţi politicieni, care ar dirija din umbră Centrul Naţional Anticorupţie, încearcă să-i şantajeze, în acest mod, pe unii colegi din Parlament, pentru a împiedica o eventuală coaliţie majoritară între PLDM-PD şi PL.

„Eu constat că statul Republica Moldova este, în continuare, un stat mimat, un stat care mimează acţiuni atunci când asta convine cuiva. Eu am motive să consider că, cuiva nu-i convine crearea unei coaliţii trilaterale. Cineva vrea ca procesul de implementare a standardelor europene în RM, în special în ceea ce ţine de apariţia unei justiţii independente şi eficiente, să fie stopat.  Lupta se dă în jurul candidaturii domnului Leancă şi în jurul procedeului de formare a noii coaliţii de guvernare. Aşa-zisa coaliţie minoritară este, de facto, coaliţie cu PCRM, care, probabil, este subordonată aceluiaşi domn Platotniuc”, susţine Oazu Nantoi.

Despre şantaj vorbeşte şi deputatul PL Valeriu Munteanu, care a comentat evenimentele pe o reţea de socializare.

„Pesemne că Vladimir Gheorghevici îl avertizează astfel pe Vladimir Vasilievici să stea cumincior şi să se conformeze coaliţiei cu PCRM, excluzând astfel Partidul Liberal de la guvernare... Pentru că, în ultimele zile, Vasilievici i-a transmis lui Gheorghevici mesaje clare că nu mai rezistă insistenţelor europene de creare a unei coaliţii pro-europene împreună cu PL”, a menţionat deputatul Munteanu.

Amintim că acum două săptămâni la Chişinău a venit o delegaţie a Parlamentului European, care s-a declarat împotriva unei eventuale coaliţii cu PCRM. Chiar şi aşa, PLDM şi PD au exclus PL de la guvernare şi au ales conducerea Parlamentului cu susţinerea comuniştilor.