Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Ruxandei Glavan: produsele Hexi…

Reacția Ruxandei Glavan: produsele Hexi Pharma nu au fost importate niciodată în R. Moldova

Dezinfecțanții Hexi Pharma nu sunt utilizați în spitalele din R. Moldova și n-au fost niciodată importați în țara noastră, de aceea „nu există niciun pericol pentru sănătatea publică, ce ține de dezinfectanții utilizați în instituțiile medicale”. Despre acest lucru a anunțat pe pagina sa de facebook ministra Sănătății, Ruxanda Glavan.  Aceasta a confirmat că în 2012 patru produse Hexi Pharma au fost înregistrate în Registrul Național al Produselor Biodistructive, dar a precizat că acestea n-au ajuns pe piață.

„Nu e cazul să se inflameze spiritele! Compania implicată în scandalul din România, Hexi Pharma, a înregistrat și pe piața moldovenească, în 2012, patru dezinfectanți, dar care, conform actelor, nu au fost importați niciodată în Republica Moldova. Astfel, nici atunci, nici astăzi nu există niciun pericol pentru sănătatea publică, ce ține de dezinfectanții utilizați în instituțiile medicale din țară.”, scrie Ruxanda Glavan.

Ministra Sănătății a cofirmat că imediat după declanșarea scandalului din România a dispus șefului Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pânzaru să inițieze controale. Ruxanda Glavan a explicat că Ministerul nu a făcut publică vreo reacție la subiect, pentru ca persoanele vizate să nu se pregătească de aceste controale, dar a anunțat că în cazul în care vor fi depistate nereguli la producătorii și importatorii de dezinfectanți, acestea vor fi făcute publice.

„Astăzi unii se laudă că au sesizat Ministerul Sănătății privind subiectul dezinfectanților, însă Ministerul s-a autosesizat cu două săptămâni în urmă și lucrează în această direcție. Probabil vor mai urma atacuri la adresa Ministerului Sănătății și nemijlocit a mea, pentru că lucrurile au început să se schimbe prea rapid și prea incomod, ba chiar dureros, pentru unii care s-au deprins să facă profit în detrimentul sănătății publice.”, conchide Ruxanda Glavan pe pagina sa de Facebook.

Amintim că  la sfâr­șit de apri­lie 2016, în sis­te­mul medi­cal din Româ­nia a izbu­c­nit un scan­dal care a dus, în final, la demi­sia minis­tru­lui Sănă­tă­ții, Patri­ciu Achimaş-Cadariu, după ce jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au stabilit că dez­in­fec­tan­ții pro­duși și comer­ci­a­li­zați de com­pa­nia far­ma­ce­u­tică „Hexi Pharma Co” nu cores­pund cerin­țe­lor și nici măcar infor­ma­ți­i­lor care se con­țin pe eti­chetă, fiind dilu­ați până la zece ori.

La două săptămâni de la izbucnirea scandalului, nicio autoritate din domeniul sănătății din R. Moldova nu a reacționat. Ziarul de Gardă a fost unica instituție de presă care a scris despre faptul că patru produsele Hexi Pharma sunt înregistrate și în R. Moldova. Astăzi, directorul CNSP, Iurie Pânzaru, a declarat că se desfășoară controale, dar a refuzat să de-a detalii până la finalizarea acestora și până informația nu va fi prezentată Ministerului Sănătății.