Deputaţii PCRM afirmă că nu pot vota un proiect de lege privind Procuratura care contravine Constituţiei şi le-au vorbit experţilor europeni despre necesitatea operării mai multor modificări.

„Noi considerăm că pentru a fi ordine în ţară nu trebuie să schimbăm Constituţia şi s-o racordăm la orice lege organică. Ne dorim ca prin lege să fie foarte clar expus: un stat de drept, ca influenţa politicului să nu fie”, susţine preşedintele fracţiunii PCRM, Violeta Ivanov.

„În fruntea acestei instituţii trebuie să vină persoane profesioniste şi nu cum avem la moment o practică ruşinoasă: în fruntea instituţiilor de drept stau persoane care fac ce le trăsneşte prin cap sau ce le ordonă patronii lor politici. N-o să avem justiţie niciodată când celui care a furat trei găini îi da patru ani, iar cei care fură milioane şi omoară oameni stau în fotolii bine-merci. Dacă se încearcă iarăşi mimarea acelor reforme în schimbul milioanelor de euro care vin în Republica Moldova, este regretabil”, spune, la rândul său, deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi.

Că anumite prevederi contravin Legii Supreme şi că proiectul trebuie îmbunătăţit au spus-o şi legislatorii PSRM, PLDM şi PL, care au avut ieri întrevederi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia. Singurii care susţin în totalitate proiectul de lege sunt deputaţii PD.

„Este o lege într-adevăr bună, s-a lucrat foarte mult la această lege, doar că este un „dar”. Pentru o reformă veritabilă avem nevoie de o voinţă politică să găsim susţinere pentru a modifica Legea Supremă. Ar fi corect să vorbim despre reducerea influenţelor politice asupra sistemului Procuraturii şi aici avem într-adevăr avem foarte mult de muncit”, a menţionat deputatul PD Sergiu Sîrbu.

Deşi vorbesc despre existenţa unor influenţe politice în Procuratură, deputaţii PD neagă faptul că pârghiile ar fi trase de formaţiunea politică din care fac parte, aşa cum au declarat anterior mai mulţi politicieni şi analişti.

„Evident că sunt doar declaraţii politice, nimic mai mult, dacă au probe nu au decât să vină”, a adăugar Sîrbu.

De la Parlament, experţii au mers la o întrunire cu mai mulţi exponenţi ai societăţii civile.

Membrii delegaţiei s-au aflat două zile la Chişinău, iar ieri au declarat că un aviz asupra acestui proiect de lege va fi formulat de Comisia de la Veneţia la sfârşitul lunii martie.

Amintim că după ce în vara anului trecut legislatorii au votat o concepţie de reformare a Procuraturii, iar Ministerul Justiţiei a preluat documentul şi a realizat un proiect de lege cu privire la Procuratură. Ulterior, l-a remis Comisiei de la Veneţia spre examinare. Documentul prevede, printre altele, ca procurorul general să fie numit de către şeful statului, nu de Parlament cum este în prezent. De menţionat că din cauza întârzierii reformării Procuraturii, dar şi a încetinirii procesului de combatere a corupţiei, autorităţile au ratat anul trecut un milion opt sute de mii de euro din partea Uniunii Europene.