Acum două săp­tămâni, la sfâr­şit de apri­lie 2016, în sis­te­mul medi­cal din Româ­nia a izbu­c­nit un scan­dal care a dus, în final, la demi­sia minis­tru­lui Sănă­tă­ţii, Patri­ciu Achimaş-Cadariu. Acest fapt a sur­ve­nit după ce Gazeta Spor­tu­ri­lor şi Cătă­lin Tolon­tan, redac­to­rul şef al publi­ca­ţiei, au scris des­pre fap­tul că dez­in­fec­tan­ţii pro­duşi şi comer­ci­a­li­zaţi de com­pa­nia far­ma­ce­u­tică „Hexi Pharma Co” nu cores­pund cerin­ţe­lor şi nici măcar infor­ma­ţi­i­lor care se con­ţin pe eti­chetă, fiind dilu­aţi.

Ana­lize de labo­ra­tor cerute de jur­na­lişti

 Ana­li­zele de labo­ra­tor efec­tu­ate la cere­rea zia­ru­lui au demon­strat că Supra­sept şi Thor, dez­in­fec­tan­ţii com­pa­niei, folo­siţi, con­form eti­che­tei, pen­tru „instru­men­ta­rul şi echi­pa­men­tele medi­cale prin imer­sie” şi pen­tru „eli­mi­na­rea bac­te­ri­i­lor din blo­cu­rile ope­ra­to­rii, sec­ţii de arşi…, săli de tra­ta­ment”, dar şi pen­tru mesele de ope­ra­ţie, podele şi pen­tru „dez­in­fec­ţia prin nebu­li­zare” sunt diluaţi. Pro­bele cerute şi plătite de Gazeta Spor­tu­ri­lor au ară­tat că supra­sept, dez­in­fec­tan­tul „Hexi Pharma”, are con­form eti­che­tei, Glu­ta­ral­de­hidă 12% în timp ce rezul­ta­tele de labo­ra­tor au ară­tat o sub­stanţă dilu­ată de 10 ori, doar 1,17%. Sub­stanţa activă clo­rură de dide­cil­di­me­til amo­niu este dilu­ată cu 30%. Dez­in­fec­tan­tul Thor a fost diluat de trei ori. La înce­put de 2016, Hexi Pharma a decis să schimbe denu­mi­rea pro­du­se­lor sale. Acum, cei doi dez­in­fec­tanţi, Thor şi Supra­sept, se numesc Hexio-Sept AF şi Hexio-Sept. Carac­te­ris­ti­cile pro­du­se­lor sunt însă simi­lare celor de până la modi­fi­ca­rea denu­mi­ri­lor, motiv din care nu au luat noi avize.

Inves­ti­ga­ţia jur­na­liş­ti­lor români, pre­lu­ată şi extinsă de mai multe publi­ca­ţii de peste Prut, a pro­vo­cat un ade­vă­rat cutre­mur în sis­te­mul de sănă­tate româ­nesc, cazul fiind dis­cu­tat la nivel înalt. Dis­cu­ţi­ile au avut loc în con­tex­tul tra­ge­diei din clu­bul Colec­tiv, după care au dece­dat în spi­tale mai multe per­soane care s-au ales cu diverse infec­ţii ce tre­bu­iau nimi­cite de pro­du­sele Hexi Pharma.

Pro­du­sele Hexi Pharma, omo­lo­gate în Republica Mol­dova

La două săp­tămâni de la aceste dez­vă­lu­iri din presa româ­nească, la Chi­şi­nău, auto­ri­tă­ţile tac chi­tic. Nu există nici măcar un sim­plu comu­ni­cat de presă prin care să fim anun­ţaţi dacă pro­du­sele Hexi Pharma sunt sau nu pe piaţa din R. Mol­dova. Ele, însă, sunt. Con­form Regis­tru­lui Naţio­nal al pro­du­se­lor bio­dis­truc­tive deţi­nut de Minis­te­rul Sănă­tă­ţii, publi­cat pe site-ul Cen­tru­lui Naţio­nal de Sănă­tate Publică (CNSP) şi actu­a­li­zat pe 14 mar­tie 2016, patru dez­in­fec­tanţi ai Hexi Pharma: Supra­sept, Thor şi Clor­he­sin c şi b sunt, din iunie 2012, cer­ti­fi­cate cu drep­tul de a fi comer­ci­a­li­zate şi pe piaţa din R. Mol­dova.

Nu am putut afla în ce spi­tale din Republica Mol­dova sunt folo­site aceste pro­duse. Pe căi ofi­ci­ale şi neo­fi­ci­ale, majo­ri­ta­tea oame­ni­lor din sis­tem cu care am dis­cu­tat men­ţio­nau că nu ar fi auzit des­pre aceste pro­duse. De fapt, nici auto­ri­tă­ţile nu cunosc acest lucru, deşi ar fi fost mai mult decât logic să reac­ţio­neze pri­mii. Ofi­ci­a­lii admit, însă, că există o com­pa­nie care importă pro­duse Hexi Pharma în R. Mol­dova şi pro­mit că o vor veri­fica… în zilele urmă­toare, după ce au fost soli­ci­taţi de ZdG să se expună la subiect.

Nico­lae Furt­ună, vice­di­rec­tor CNSP, a decla­rat pen­tru ZdG că „noi am găsit tot lan­ţul acesta. Pen­tru că aceste patru pre­pa­rate au fost pla­sate pe piaţă de un sin­gur agent eco­no­mic. Nu vă pot spune dacă au ajuns şi în far­ma­cii”. Furt­ună a refu­zat să facă public numele com­pa­niei, pen­tru că, în zilele urmă­toare, ar fi pro­gra­mate con­troale „ino­pi­nate” la sediul aces­teia. El a spus că nu cunoaşte în câte instituţii medi­cale au ajuns pre­pa­ra­tele, deo­a­rece această infor­ma­ţie con­sti­tuie „secret comer­cial”.

Minis­te­rul s-a auto­se­si­zat, dar nu a emis vreun ordin

Minis­te­rul Sănă­tă­ţii, la fel, după ce a fost con­tac­tat de ZdG, ne-a anun­ţat că s-a auto­se­si­zat la acest subiect, dar că nu a emis vreun ordin scris pen­tru ini­ţi­e­rea unor con­troale sau retra­ge­rea din vân­zare a pro­du­se­lor Hexi Pharma, dar ar fi coor­do­nat cu CNSP dema­ra­rea unor veri­fi­cări, ne-a asi­gu­rat ofi­ţe­rul de presă al Minis­te­ru­lui, Stela Chep­tene.

Iurie Pân­zaru, şeful CNSP, sus­ţine că insti­tu­ţia s-a auto­se­si­zat încă „până la 1 mai, în urma infor­ma­ţi­i­lor apă­rute în presa din Româ­nia, iar pro­blema a fost dis­cu­tată cu minis­tra Sănă­tă­ţii, Ruxanda Gla­van. Am ela­bo­rat un ordin, săp­tămâna tre­cută, toată lumea lucrează în teren. O să avem rezul­tate de-a firea-păr. Noi lucrăm în direc­ţia asta ca să nu rămână lucru­rile fără aten­ţie”, zice Pân­zaru.

CNSP pre­ci­zează că ar fi făcut o inter­pe­lare către şeful Ser­vi­ci­u­lui Vamal, pen­tru a afla peri­oada în care au intrat pro­du­sele Hexi Pharma pe teri­to­riul R. Mol­dova în anii 2012-2016. CNSP anunţă că a cerut şi infor­ma­ţii des­pre situ­a­ţia din teri­to­riu la acest capi­tol. Nico­lae Furt­ună, vice­di­rec­tor CNSP, a refu­zat, însă, să ne pre­zinte aceste acte tri­mise insti­tu­ţi­i­lor. Furt­ună a decla­rat că mier­curi, 11 mai, a fost efec­tuat un control ino­pi­nat la un spi­tal, iar astăzi, joi, urmează să fie eva­lu­ată sta­rea de lucruri în alte instituţii medi­cale. Sub­li­niem că toate aceste con­troale vin doar după ce ZdG s-a inte­re­sat de subiect.

Continuare citiţi pe Ziarul de Gardă