10:12:34 25.04.2024
Stiri

Festivalul CRONOGRAF începe astăzi la Chișinău. Cât de CONSISTENT va fi Premiul Mare din acest an

Social 12.05.2016 14:10 Vizualizări1097 Autor: Victoria Bortă
Festivalul CRONOGRAF începe astăzi la Chișinău. Cât de CONSISTENT va fi Premiul Mare din acest an


Premiul Mare la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF va fi în acest an de 2 500 de euro, bani oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, au anunțat organizatorii evenimentului astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

„Pentru noi, susținerea acestui festival este o contribuție în dezvoltarea Republicii Moldova. Mă bucur că și cei din afara capitalei vor putea vedea filmele în cadrul „CRONOGRAF-Tur”, a menționat coordonatoarea Programului cultură a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Cristina Cojocaru-Parsons.

Festivalul CRONOGRAF este și primul proiect care a obținut finanțare de la programul „Europa Creativă”.

„Prin acest parteneriat, noi dorim să susținem promovarea culturii moldovenești. Atunci când în Republica Moldova va fi promovată calitatea, proiectele acesteia vor avea toate șansele să fie susținute de Uniunea Europeană”, a precizat managerul de proiect al Delegației UE în R. Moldova, Fabien Schaeffer.

Deschiderea festivalului va avea loc în această seară, la ora 19.00, cu proiecția peliculei „Omul care a salvat lumea”, produs de Christian D. Bruun.

În cadrul concursului vor fi rulate 50 de documentare, selectate din cele 600 de filme, participante la concurs. „Am ajuns la etapa maturizării acestui festival, care are un concept, un nume bun în Europa”, a precizat directorul artistic al festivalului, Leontina Vatamanu.

Citiți și un interviu cu Leontina Vatamanu despre CRONOGRAF: „Sunt filme care ne oferă lecții de viață”

În cadrul evenimentului a fost creată în acest an secțiunea „CRONOGRAF Junior”, care include proiecția a trei filme franceze.

„Este important ca nimeni să nu fie exclus din societate, mai ales când e vorba de copii, adolescenți și persoane în devenire. În Republica Moldova, copiii sunt adesea lăsați singuri din cauza migrației, de aceea intervenim în cadrul festivalului cu aceste proiecții speciale”, a menționat ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Vagogne.

Juriul din acest an va fi unul internațional. Președintele juriului la Secțiunea Principală este o regizoare născută în Republica Moldova, care activează în Germania, Ana-Felicia Scutelnicu.

Din juriu va face parte și scriitorul Vladimir Beșleagă, care va juriza peliculele de la secțiunea „CadRO”.

Festivalul se desfășoară în perioada 12-18 mai curent. Programul acestuia îl găsiți AICI. Prețul biletului pentru o zi este de 70 de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md