Un jurist despre audierile în cazul BEM: Ce faceți, oameni buni, cu Codul de procedură penală?

Cunoscutul jurist Valeriu Pleșca a comentat audierile de astăzi la Centrul Național Anticorupție în cazul Băncii de Economii și a Băncii Sociale, în urma cărora Ilan Shor, dar și alte 4 persoane au primit statutul de bănuit.

“Azi, pe un dosar cu suma prejudiciului de 17 miliarde lei, doar la Banca de Economii, bănuitul merge acasă. Deci, bănuitul nu este reținut și în privința acestuia nu se aplică nicio măsură preventivă. Pe dosare cu 200 euro însa, persoana este reținută obligatoriu (cu mici excepții), apoi arestată”, spune acesta pe rețeaua de socializare Facebook.

Acesta spune că autoritățile noastre aplică un tratament preferențial în cazul persoanelor audiate astăzi la CNA. “Alaltăieri, la un complet de judecători ai Curții de Apel Chișinău, au fost examinate vreo 25 recursuri împotriva încheierilor de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest. Niciunul nu a fost admis. Niciunul! Nu era nici un “privilegiat” printre arestații ce își doreau să stea acasă până se va judeca cazul lor. Nimeni nu a beneficiat de o măsură preventivă mai blândă, non-privativă de libertate”, exemplifică Valeriu Pleșca.

“Întrebarea mea este: Ce faceți, oameni buni, cu Codul de procedură penală? Ce faceți cu uniformizarea practicii judiciare? Ce faceți cu recomandările și hotărârile cu caracter explicativ ale Curții Supreme de Justiție? Ce faceți cu practica CEDO pe care o înterpretați după cum vă trăsnește prin cap? Pentru cine sunt toate acestea? Și la urmă – ce faceți cu banii pe care îi luați pentru reforma așa zisei justiții?”, se întreabă retoric

Potrivit CNA, suma prejudiciu este evaluată la 10,9 mlr lei în cazul BEM și la 17 mlrd lei în cazul Băncii Sociale.

După audieri, omul de afaceri Ilan Shor a declarat că a fost bucuros să ofere „informațiile necesare care i-au fost solicitate”. Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, a declarat că milionarul Shor, care este din aprilie 2014 şi președinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii, are statut de bănuit în dosarul BEM și Băncii Sociale.

„Am fost bucuroşi să oferim informaţiile necesare. Este foarte important pentru noi ca băncile să fie păstrate şi să fie o investigaţie obiectivă. La restul întrebărilor voi răspunde mai târziu”, a declarat Shor.

Alte trei persoane au statut de bănuit și se află în libertate: fostul președinte interimar al Băncii Sociale – Natalia Rahuba, fostul președinte interimat al BEM – Bârcă Viorel și membru al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale – Suholitco Leontii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.