22:14:28 24.04.2024
Stiri

SURPRIZĂ de Ziua Independenței R. Moldova. Sunt vizați circa 1700 de cetățeni

Social 11.05.2016 19:30 Vizualizări3133 Autor: Stela Mihailovici
SURPRIZĂ de Ziua Independenței R. Moldova. Sunt vizați circa 1700 de cetățeni


Circa 1 700 de deținuți din penitenciarele R. Moldova ar putea fi amnistiați cu ocazia aniversării a XXV-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Cu o inițiativă în acest sens a venit Ministerul Justiției.

Autoritățile urmează să selecteze, în baza unor criterii bine stabilite, mai mulți deținuți care vor avea parte de această surpriză de Ziua Independenței.

„A fost stabilit un cerc restrâns de persoane faţă de care, în virtutea unor criterii de comportament, risc de recidivă, atitudine faţă de fapta comisă şi consecinţele acesteia, precum şi în conformitate cu interesul general al societăţii, este oportun de aplicat un act de clemenţă privind liberarea de răspundere şi pedeapsă penală, care se realizează printr-un act de amnistie, adoptarea căruia, în temeiul Constituţiei este de competenţa Parlamentului”, explică Ministerul Justiției în nota informativă a proiectului.

Amnistia nu va fi aplicată faţă de persoanele care au săvârşit infracţiuni deosebit sau excepţional de grave, precum şi față de cele condamnate pentru concurs de infracţiuni. Totuşi, luând în considerare faptul că unii au executat termene mari de detenţie, se propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă.

În baza criteriilor stabilite, reprezentanții ministerului au calculat că ar putea fi amnistiați aproximativ 1 300 de condamnaţi. Alți 400 de condamnaţi ar putea fi eliberați condiţionat înainte de termenul de executare a pedepsei cu închisoarea sau după reducerea termenului de detenție.

Dacă Parlamentul va accepta propunerea Guvernului, autoritățile vot trebui să identifice și bani în buget pentru a le plăti indemnizații deținuților amnestiați. Suma se ridică la 5,7 milioane de lei. De asemenea se prognozează cheltuieli directe pentru procedurile de aplicare a actului de amnistie, cum ar fi cheltuielile de birotică, poştale, de escortare, care au fost evaluate la aproximativ 150 de mii de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md