Minusculul topor, asemănător unei miniaturi, este cu 10.000 de ani mai în vârstă decât cele mai vechi fragmente anterioare cunoscute, găsite în nordul Australiei în anul 2010.

"În Japonia, aceste topoare apar (de asemenea) acum aproximativ 35.000 de ani. Dar, în cele mai multe ţări din lume sosesc odată cu agricultura (aproximativ) acum 10.000 de ani", a declarat Sue O'Connor, care a descoperit fragmentul, profesoară la Australian National University School of Culture, History and Language, în cadrul unei emisiuni la Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Aceasta înseamnă că aborigenii australieni, despre care istoricii cred au sosit pe continent acum 50.000 — 55.000 de ani, au avut abilităţi mai sofisticate de confecţionare a uneltelor mai devreme decât se crezuse anterior.

"Artefactele din piatră australiene au fost adesea caracterizate ca fiind simple", a spus O'Connor. "Dar, în mod clar nu este cazul atunci când aveţi aceste topoare cu mâner mai devreme în Australia decât oriunde altundeva în lume", a declarat specialista.

O'Connor a găsit fragmentele din anii 1990, dar a re-examinat descoperirea în anul 2014. Ea a cerut ajutorul profesorului Peter Hiscock de la Universitatea din Sydney pentru a verifica această descoperire.

Echipa care a făcut analizele cu radiocarbon în stratul de sedimente de cărbune unde a fost găsit fragmentul de topor, a datat piesa arheologică la 43.941 — 48.875 de ani.

De asemenea, Hiscock a declarat că artefactul nu ar fi putut fi şlefuit în mod natural, ceea ce înseamnă că un om trebuia să îi dea formă şi să îl lustruiască pe o stâncă mai moale.

Pentru a dovedi punctul său de vedere, Hiscock a luat bazalt din aceeaşi zonă în care a fost descoperit toporul şi l-a frecat pe gresia din apropiere.

"A fost nevoie de 800 de mişcări duble pentru a obţine aceeaşi netezime (ca a fragmentului de topor)", a declarat el pentru ABC, adăugând "Nu e genul de lucru care se întâmpla în mod accidental", mai notează agenţia Xinhua.