Ministerul Justiției negociază noi parteneriate cu Banca Mondială

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale, discutând subiectul reformei justiției în Republica Moldova și rolul ei în dezvoltarea țării. Amitabha Mukherjee, specialist principal pe sector public al Departamentului Governance Global Practice, și-a exprimat interesul față de cele mai recente evoluții de reformare a sectorului justiției și în privința oferirii asistenței tehnice Moldovei în cadrul procesului de optimizare a hărții judecătorești.

Vladimir Cebotari a trecut în revistă ultimele realizări ale țării noastre și progresele importante pe care le-am obținut la capitolul promovării politicilor și acțiunilor de reformă în sectorul justiției. Ministrul a accentuat avansarea instituției pe care o conduce în promovarea proiectelor, legilor și strategiilor de o importanță majoră pentru cetățeni.

Amitabha Mukherjee și-a manifestat interesul sporit pentru dezvoltarea cooperării dintre Banca Mondială și Ministerul Justiției al Republicii Moldova, prin oferirea sprijinului și asistenței în procesul de planificare și implementare a hărții optimizate a instanțelor de judecată. Oficialul a propus aducerea experților Băncii Mondiale în țara noastră pentru examinarea judecătoriilor, a costurilor după adoptarea legii și pentru discuții cu actorii judiciari.

Ministrul Justiției a propus elaborarea comună a instrumentelor, abordărilor moderne în domeniul probațiunii și dezvoltarea sistemului penitenciar. A fost evidențiată necesitatea punerii accentului asupra individualizării procesului de ispășire a pedepsei. Părțile sau arătat interesate de crearea preocondițiilor pentru realizarea parteneriatelor publice-private în sistemul de detenție, cu scopul sporirii măsurilor de resocializare și pregătire a deținuților pentru încadrarea în câmpul de muncă odată cu ieșirea la libertate.

Specialistul principal pe sector public al Băncii Mondiale l-a informat pe Vladimir Cebotari despre suportul acordat de către organizația sa pentru domeniul justiției în alte țări și despre rețeaua Justpal pentru factorii de decizie politică și practicienii din domeniul justiției. Amitabha Mukherjeea s-a informat despre prioritățile, provocările și abordarea ministerului la aplicarea Strategiei Sectorului Justiției pentru următoarea perioadă, exprimând susținerea pentru cursul abordat de Ministerul Justiției și obiectivele trasate în cadrul discuției.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.