Potrivit unui comunicat al diplomaţiei moldovene, „prezenţa la acest eveniment a trupelor ruse, dislocate ilegal în regiunea transnistreană, contravine angajamentelor asumate de către Rusia, conform normelor dreptului internaţional”, mai ales că „demnitarii ruşi au declarat, în repetate rânduri, că Moscova respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”. Chişinăul se declară surprins, „având în vedere solicitările insistente adresate autorităţilor ruse de a se abţine de la astfel de acţiuni”. Potrivit unor surse neoficiale, un consilier al Ambasadei Rusiei din Chişinău a fost convocat în ajun la MAEIE, autorităţile moldovene solicitând Rusiei să nu participe la parada separatiştilor. Rusia a ignorat, însă, demersul diplomatic al Chişinăului, militarii din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti (GOTR) din Transnistria participând, în premieră, la parada de la Tiraspol. 36 de unităţi de tehnică militară dotate cu armament au mers pe „Piaţa Suvorov”, inclusiv blindate ale Federaţiei Ruse şi lansatoare de rachete, precum şi o coloană de tancuri T-34.

Reacţia timidă a Chişinăului: „Suntem nedumeriţi şi ne exprimăm speranţa...”

În comunicatul citat, MAEIE al Republicii Moldova îşi exprimă speranţa că autorităţile Federaţiei Ruse „vor respecta cu bună credinţă normele şi principiile dreptului internaţional şi că, pe viitor, se vor abţine de la acţiuni de natură să pericliteze bunele relaţii bilaterale”.

În timpul manifestaţiilor de la Tiraspol, şeful administraţiei separatiste Evgheni Şevciuk şi-a exprimat speranţa că „mai devreme sau mai târziu, Transnistria se va uni cu Rusia”: „Astăzi este o paradă unică, deoarece pentru prima dată participă militarii din Grupul Operativ (GOTR). În timpul războiului (al Doilea Război Mondial – n.n.), toţi eram uniţi, indiferent de naţionalitate, pentru a apăra singura noastră patrie. Acest lucru ne uneşte pe toţi. Eu cred că, mai devreme sau mai târziu, dar mai bine ar fi să fie mai devreme, vom trăi într-o singură ţară”, a declarat Şevciuk.
 
„Precedentul Rogozin” din 2014

Un mesaj aproape identic lansa, tot în cadrul paradei militare organizate la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai (Ziua Victoriei), vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, în 2014: „Fuga Moldovei la Bruxelles nu a dat roade şi nici nu va da. Interesul naţional al Republicii Moldova ţine de apropierea de Rusia, Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi Uniunea Eurasiatică. Această apropiere va avea loc mai devreme sau mai târziu… Este cursul firesc al istoriei - ţările noastre au un trecut comun şi trebuie să fim împreună”, menţiona Rogozin în 2014. Şi el a ignorat atunci recomandarea diplomaţiei de la Chişinău de a se abţine de la această vizită mai ales în contextul „situaţiei complicate din regiune”. A doua zi după parada de la Tiraspol, când urma să se întoarcă la Moscova, MIG-urile ucrainene au somat avionul lui Rogozin să se întoarcă la Chişinău, Kievul interzicând survolarea spaţiului său aerian de către aeronava vicepremierului rus. România a fost solidară cu Ucraina, aşa că Dmitri Rogozin a fost nevoit să se întoarcă la Moscova cu o cursă de linie. După ce a ajuns la Moscova, vicepremierul rus declara nervos că data viitoare va survola România la bordul unui bombardier TU-160. În timpul conflictului armat de la Nistru, din 1992, Dmitri Rogozin a luptat contra Moldovei de partea gardiştilor transnistreni.

Cine a autorizat ieşirea militarilor GOTR din zona de securitate?

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Şalaru, a publicat marţi refuzul oficial al Ambasadei Federaţiei Ruse la solicitarea Chişinăului de a autoriza deplasarea spre Chişinău a tehnicii militare, dislocate în Transnistria, ce aparţine pacificatorilor ruşi, pentru ca aceasta să fie expusă în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ataşatul militar din cadrul Ambasadei Rusiei a explicat că „deplasarea tehnicii la Chişinău nu este posibilă fără acordul Comisiei Unificate de Control (CUC), care trebuie să autorizeze ieşirea tehnicii militare din zona de securitate”. Acest argument nu a fost valabil, însă, şi în cazul participării militarilor din GOTR la parada organizată de forţele separatiste la Tiraspol. Ministrul Şalaru s-a întrebat retoric, pe pagina sa de Facebook: „Cine a autorizat participarea militarilor din GOTR la parada de 9 mai, la Tiraspol, împreună cu forţele militare separatiste?”.

Igor Dodon a găsit nişte argumente

Portalul today.md a publicat o reacţie a liderului socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, care a încercat să justifice gestul militarilor ruşi din regiunea transnistreană. Potrivit lui, „e just şi firesc ca ruşii şi moldovenii să participe în comun la paradele militare consacrate Zilei Victoriei”: „Armata sovietică a eliberat cu mari sacrificii acest teritoriu de ciuma fascistă şi e just şi firesc ca ruşii, moldovenii, alte popoare de pe teritoriul fostei URSS să participe în comun la diferite parade militare şi alte evenimente consacrate Zilei Victoriei”. Pe de altă parte, el consideră că prezenţa militarilor americani la Chişinău în preajma acestei sărbători „nu are nicio justificare istorică”, deşi istoria demonstrează că SUA a suferit pierderi imense în lupta contra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial: „În Transnistria există forţe de menţinere a păcii, confirmate prin acorduri bilaterale moldo-ruseşti. Acolo există şi un accept social larg al participării tehnicii militare ruse în parada din 9 mai. Toate acestea au lipsit în cazul forţelor NATO din Chişinău (aşa numeşte Igor Dodon militarii SUA sosiţi în Republica Moldova – n.n.). Nu aceste forţe au pus capăt războiului pe teritoriul nostru. Aceste trupe militare nu au nicio justificare istorică sau morală de a se asocia cu victoria noastră în războiul pentru apărarea patriei. Aceste forţe NATO au intrat în Chişinău împotriva voinţei majorităţii absolute a populaţiei municipiului, pe furiş, noaptea. E destul să privim sondajele, ca să înţelegem că moldovenii nu vor în NATO şi nu vor NATO în Moldova”, a menţionat Igor Dodon, perceput ca „miza Rusiei” pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie din Republica Moldova.