„Uitaţi-vă ce se întâmplă astăzi. Avem descinderi ale Centrului Naţional Anticorupţie, care este controlat de Plahotniuc şi asta cunoaşte toată lumea, la instituţiile legate de Banca de Economii. Aceste descinderi şi percheziţii au loc cu o săptămână înainte de venirea experţilor străini. După ce o bună parte din actele referitoare la credite au fost arse foarte misterios într-o maşină a încasatorilor, acum Plahotniuc probabil doreşte să ridice toate celelalte acte care au mai rămas şi să le pună undeva la dos, fie la CNA, fie să le transmită prin CNA la aceeaşi Procuratură. Exact aşa cum s-a procedat în cazul Metal Feros, când de la FISC au fost ridicate hârtiile privind delapidările de la Metal Feros, care până la urmă au ajuns la PG şi au dispărut acolo”, a menţionat Alexei Tulbure, pentru Jurnal.

„În Republica Moldova nu se întâmplă nimic dacă nu se dă comandă. Cineva din senin nu începe nicio acţiune. Tot ce se întâmplă este pentru a crea o aparenţă pentru partenerii străini. Suntem într-o situaţie economică grea, iar mâine vor umbla iar după bani. Respectiv ei vor să arate că ceva se schimbă. Statul a deţinut pachetul de control la BEM, dar l-a cedat foarte uşor, iar controlul din partea BNM parcă nici nu există. Găseşte bani nu ştiu de unde şi le ajută. Se întâmplă nişte chestii foarte stranii. Sistemul bancar este vulnerabil, dar pe la noi au trecut 20 de miliarde şi nimeni nu a văzut”, a menţionat fostul procuror Pavel Midrigan, la Ora Expertizei.

„Această lovitură financiară va duce la dezintegarera stabilităţii financiar-valutare a RM şi va pune sub semnul întrebării formarea Guvernului şi activitata sa. De ce CNA acţionează aşa de târziu, dar de ce nu mai devreme? BNM ştia despre aceasta, dar tacit le încuviinţa”, a adăugat juristul Alexandru Cuzneţov.

Experţii au făcut o paralelă şi cu scandalul legat de tragedia din Pădurea Domnească, când cazul a fost tăinuit două săptămâni, timp în care s-ar fi distrus toate dovezile.

Eu consider că Centrul Anticorupţie acţionează acum fix aşa cum a acţionat Procuratura în cazul Pădurea Domnească. Încearcă să acopere crimele de la Banca de Economii, nu să le descopere. De ce CNA nu a acţionat în noiembrie, când era clar că se întâmplă crime foarte grave şi serioase la BEM? Au aşteptat să se desfăşoară această istorie cu auditul internaţional şi Plahotniuc, fiind participant la jaful de la BEM, încearcă acum să acopere anumite lucruri. Dosarul Pădurea Domnească a fost o profanare a justiţiei. Au fost şterse urmele crimei cu ajutorul instituţiilor de stat. Acolo au fost implicaţi judecători, procurori, politicieni. Influenţa asupra societăţii este distrugătoare în ambele cazuri. Şi în dosarul „Pădurii Domneşti” este nevoie de o expertiză internaţională, care ar investiga cine sunt cei care au şters urmele acestor crime. „Cine sunt  aceşti oameni? Oamenii din paza lui Plahotniuc s-au dus în frunte cu finul Damir. Toate aceste lucururi se restabilesc uşor”, a spus Alexei Tulbure.

„Calitatea urmăririi penale nu a fost una transparentă. Organele care au examinat dosarul nu au fost independente şi imparţiale. Sunt mai multe pretenţii faţă de calitatea cercetărilor. Nu exclud faptul că percheziţiile sunt un fel de sustragere a atenţiei de la Pădurea Domnească. Cei care au participat acolo sunt persoane destul de influente în Republica Moldova”, a adăugat avocatul Roman Zadoinov.

„Din punct de vedere procedural s-a făcut un lucru josnic. Nu au fost trase la răspundere persoanele vinovate. Nu au fost sancţionaţi măcar administrativ sau disciplinar persoanele care au intrat cu arma pe acest teritoriu. Avem o sumedenie de demnitari car au fost acolo. Să fi fost oameni simpli, e clar că toţi erau să fie traşi la răspundere”, a accentuat şi juristul Alexandru Cuzneţov.

Fostul ambasador la ONU, Alexei Tulbure, crede că dacă RM ar fi avut acum un procuror european, cazul ar fi fost soluţionat în doi timpi şi trei mişcări.

„Acest caz este un exemplu foarte clar cum instituţiile statului sunt folosite în interesul oligarhilor. Mă tem că vinovaţii n-o să fie deferiţi justiţiei în cel mai apropiat timp. Dacă aveam un procuror european, atunci cel puţin ar fi apărut o speranţă că PG ar fi început să ancheteze aceste cazuri, pentru că lucrurile sunt atât de clare, încât într-o lună-două acolo totul se află şi lumea este arestată şi pusă la răcoare”, a adăugat el.

Referitor la ideea unui procuror european pentru RM, Alexei Tulbure a declarat că doar odată cu venirea acestuia „în RM ar fi cercetaţi nu doar hoţii de găini, ci şi hoţii de bănci şi demnitarii corupţi”.

Primul punct în condiţiile UE pentru RM trebuie să fie un procuror european şi o misiune EULEX care prevede şi judecători, şi procurori străini, care vin să-i asiste pe cei din RM. În caz contrar, banii care vin în Republica Moldova vor continua să fie furaţi. Actualmente, PG este controlată de un partid politic, ceea ce este anormal. Până nu se va tăia această legătură între politic şi instituţiile democratice ale statului nicio schimbare tehnică nu va avea efect. Iar clasei politice îi este convenabil să avem o asemenea procuratură care îi deserveşte”, a menţionat Alexei Tulbure.