Linkuri accesibilitate

„N-au rămas mulți, au rămas în raioane câte trei persoane, șapte, opt...”


Ce face Chișinăul pentru veteranii de război din Republica Moldova?

Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial și alți participanți la acțiunile de luptă armată au primit recent un ajutor material unic în valoare de zece, cinci și o mie de lei. Numărul beneficiarilor, printre care și soții sau soțiile celor decedați este de circa 2850. Este o cifră în permanentă scădere, spun reprezentanții Ministerului Apărării care reînnoiesc trimestrial baza de date a veteranilor.

Dintre cei care au luptat în cel de-al doilea război mondial, mai sunt în viață puțin peste 1200 de persoane.

La această cifră se mai adaugă alte 450, care nu au luat însă arma în mâini, fiind de folos în spatele liniei de front. Primele înlesniri pentru cei decorați cu ordine și medalii pentru participare în război au fost introduse acum 15 ani, sub formă de un adaos la pensie, care a ajuns la 700 de lei, spune Boris Tălămbuță specialist la Ministerul apărării.

Tot în această perioadă, spune el, a început și un control al documentelor, de identificare a veteranilor și verificare totodată:

„Documentele au fost confirmate, chiar și anul trecut am dat la o persoană legitimația de participant la acțiuni de luptă, prima dată. O persoană de la Ulmu era căzută pe front, așa de credea, dar noi l-am depistat când am editat Cartea Memoriei, am depistat că sunt și persoane care se considerau decedate, considerate căzute în luptă în timpul războiului.”

Pe lângă adaosul garantat la pensie, veteranii au dreptul la servicii stomatologice gratuite și au posibilitatea să ceară la nevoie aparate auditive. Sunt facilității care contează mai puțin însă pentru cei care își duc traiul în singurătate, spune Antonina Volchițchi, de la Uniunea Veteranilor armatei sovietice. Deși, numărul lor nu este mare, unii veterani așteaptă mai mult ca cineva să le treacă pragul, să aibă cu cine depăna amintiri:

„Cel mai important pentru dânșii este atenția care este acordată de societate, pentru că ei sunt bătrâni. Unii foarte greu se deplasează, au nevoie de cărucioare. Cei care nu au sprijin din partea familiei, este asistența socială care îngrijește de ei. Care stă la pat, este persoană întărită după dânșii care permanent are grijă.”

De Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial, în multe sate veteranii sunt invitați la un prânz cald și primesc colete cu alimente sau ajutoare bănești din partea primăriei.

Nu ar fi un efort prea mare pentru administrațiile locale, crede Boris Tălămbuță, pentru că numărul veteranilor scade cu fiecare an. Bunăoară în raionul Florești mai sunt 17 participanți la lupte, în Leova 15 iar în Rezina 11:

„N-au rămas mulți, au rămas în raioane câte trei persoane, șapte, opt. Sunt bătrâni, au câte 90 de ani fiecare din ei. Îi iau fiii la Chișinău, îi iau fiii la Odessa, chiar ultimul general a fost luat în Moscova de copii. Mai avem dificultăți, dar nu sunt probleme mari deoarece oamenii sunt legați de pensie, de alocație.”

Cei mai mulți participanți la cel de-al Doilea Război Mondial rămân a fi înregistrați în Municipiile Bălți și Chișinău. În capitală, de exemplu, 305 veterani ai războiului au primit câte 10 mii de lei. Printre beneficiarii au fost și soții sau soțiile participanților la război, căzuți la datorie care au primit câte o mie de lei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG