Actualitate

Expert: Moscova pune la cale revitalizarea Planului Kozak

Ambasadorul Meier-Klodt se va întâlni la Chișinău cu vicepremierul responsabil pentru reintegrare Gheorghe Bălan, după care va merge la Tiraspol, pentru a se întâlni cu negociatorul principal din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev. De asemenea, în cadrul vizitei, Ambasadorul Meier-Klodt va avea întâlniri cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în cadrul negocierilor în format „5+2”, pentru a coordona avansarea procesului.

Vizita va avea loc după ce, săptămâna trecută, Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Vitali Ignatiev la Chișinău. Din declarațiile celor doi oficiali a reieșit că părțile nu au identificat soluții în privința mai multe probleme conflictuale, precum circulația în zona de securitate, circulația trenurilor, așa-numitele dosare penale politice deschise pe numele unor reprezentanți ai administrației separatiste, etc.
Gheorghe Bălan și-a exprimat speranța că discuțiile în formatul de negocieri vor fi reluate în luna iunie, menționând că autoritățile de la Chișinău au pledat întotdeauna pentru continuarea lor. Pe de altă parte, potrivit lui Vitali Ignatiev discuțiile decurg anevoios, astfel că există prea puține șanse că negocierile în formatul 5+2 să fi reluate în timpul apropiat.

Solicitat de Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță consideră că în actual context intern, dar și regional, sunt prea puține anse pentru a aștepta un impuls real în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean. Mai mult, potrivit expertului, în prezent Moscova ar încarcă să reanimeze planul de federalizare a Republicii Moldova, inclusiv cu susținerea unor forțe interne.
”Ține de revitalizarea într-o anumită formă a Memorandumului Kozak din 2003. Acel plan de transnistrizare face parte din planurile Moscovei.

Probabil se dorește cumva să se ajungă cât mai aproape spre o astfel de soluție cu susținerea din partea unor agenți politici de la Chișinău”, a declarat Ion Tăbârță.
Amintim că negocierile în formatul 5+2, reluate la fârșitul anului 2011, au fost întrerupte acum doi ani, după ce Tiraspolul a refuzat să participe la masa de tratative pe motiv că nu ar exista premise pentru continuarea lor. 

radiochisinau.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *