06:54:10 24.04.2024
Stiri

Statut special în UE pentru lucrătorii casnici

Știri 09.05.2016 17:00 Vizualizări894 Autor: Ziarul National


Statut special în UE pentru lucrătorii casnici

Lucrătorii și îngrijitorii casnici, majoritatea cărora sunt femei migrante, ar trebui să aibă un statut oficial în Uniunea Europeană (UE). Recunoașterea muncii lor ca locuri de muncă „reale” ar descuraja exploatarea, munca forțată și traficul de ființe umane, se arată într-o rezoluție votată la sfârșitul lunii aprilie, de deputații europeni.

Aceștia au recomandat stabilirea modelelor ușor gestionabile în reglementarea relațiilor juridice angajator-lucrător, citând exemplul Belgiei și Franței, pentru a elimina precaritatea și munca casnică nedeclarată.

„Lucrătorii casnici și îngrijitorii ne permit să ne urmăm carierele și să ne bucurăm de viața socială. Noi le încredințăm casele noastre, copiii noștri, părinții noștri. Dar, ei sunt invizibili, nedeclarați, victime ale nesiguranței și excluziunii sociale. Cei mai mulți dintre aceștia sunt femei, care lucrează cu program de lucru prelungit, fără zile libere, fără asigurare medicală și contribuții la pensie”, a declarat raportorul Kostadinka Kuneva.

Aceștia ar trebui incluși în toate legile ce țin de muncă, asistență medicală, socială și de lupta împotriva discriminării, să aibă posibilitatea de a se alătura sindicatelor, se spune în rezoluția deputaților europeni. În plus, statele membre ale UE ar trebui să asigure un acces mai larg la asistența medicală de calitate la prețuri accesibile, de exemplu pentru copii sau persoane vârstnice, astfel încât să se reducă angajarea ilegală a îngrijitorilor, dar ar trebui să ofere și opțiuni de carieră viabile și legale pentru acești lucrători casnici în serviciile de asistență socială.

Majoritatea lucrătorilor casnici și a îngrijitorilor sunt femei migrante, cea mai mare parte din ele nefiind cu actele în regulă, se arată în text, care subliniază faptul că incluziunea lor socială și culturală este posibilă prin integrarea lor pe piața muncii.

„Îmbătrânirea populației și faptul că femeile intră pe piața forței de muncă înseamnă că avem o nevoie și mai mare de ele. Cu toate acestea, statele membre ale UE continuă să le permită să lucreze în economia gri”, a mai spus raportorul.

Rezoluția a fost aprobată prin 279 de voturi și 204 abțineri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md